Erinevad pahaloomulised kasvajad on üks suurimaid surmade põhjuseid läänemaailmas ja nii mõnelgi korral oleks haiguse varasemast avastamisest abi olnud. Vähkkasvaja varajane avastamine mitte ainult ei aita elusid päästa, vaid säästab inimesi ka raskest ravikuurist.

Nüüd ongi Šveitsi teadlased Zürichi ETH ülikoolist välja arendanud uudse süsteemi, mis võiks kasvajate varasele avastamisele tõeliselt kaasa aidata, vahendab Science Daily.

Nimelt on teadlasterühm loonud sünteetilise geenivõrgustiku, mis töötab kui varajane hoiatussüsteem. See tunneb ära nelja tüüpi vähkkasvaja alged – eesnäärme-, kopsu-, rinna- ja soolevähi – väga varajases staadiumis, siis kui kaltsiumitase kehas tekkinud kasvaja tõttu tõuseb.

Biotehnoloogia teadlased on selle geenivõrgustiku ühendanud inimese keharakkudega, mis omakorda on tehissünnimärgi süsteemiga seotud. Kui veres on kaltsiumitase mingi aja jooksul tõusnud, saadab see signaali edasi, et selles tehissünnimärgis hakatakse geneetiliselt muundatud rakkudes tootma melaniini. Nii ilmubki naha pinnale sünnimärk, mida siis ka kohe märgata on.

Sellisel juhul tuleks kohe arsti juurde pöörduda, et edasiste uuringutega inimese tervislik seisund kindlaks teha ja arutada võimalikku edasist ravi.

Kuid sellisel tehissünnimärgi süsteemil on ka kitsaskohti, nagu selgitas teadlasterühma juht Martin Fussenegger. Nimelt ei ole tehisrakkude süsteem väga pika elueaga ning umbes iga aasta tagant tuleks seda uuendada.

Niisiis vajab süsteem veel tööd, et sellega millalgi ka inimkatsetuste staadiumisse jõuda. Fussenegger usub aga, et sellel "biomeditsiinilise tätoveeringu" ideel on kindlasti jumet olla tuleviku meditsiinis olulisel kohal nii vähkkasvajate kui ka muude haiguste varajasel märkamisel.