Esinejate puhul on raske välja tuua vaid mõnda üksikut nime, kuna puudub tavapärane üks võtmekõneleja – ürituse eesmärgiks on hoida pilti võimalikult mitmekesine ja ühtlaselt kõrgetasemeline, et iga inimene leiaks just talle olulisest valdkonnast huvitavaid mõtteid ja avastaks veel uusi. 2013. a ürituse esinejate valikuks on oma soove ja ootusi saanud jagada kõik, kes varem osalenud või esinenud TEDxTallinna üritustel. Nii pole tegu anonüümse konverentsiga, vaid sündmusega, mille loovad inimesed inimestele ehk iseendi rõõmuks ja innustuseks.

Sel aastal astuvad TEDxTallinnal üles põnevad kõnelejad nii Eestist kui mujalt. Ameerika Ühendriikidest saabuvad Tallinnasse futurist ja personaalse meditsiini teenuseid pakkuva MetaMedResearch’i teadusdirektor Michael Vassar ning Georg Masoni ülikooli majandusprofessor, ennustusturgude ekspert Robin Hanson, kelle eriliseks huviks on tulevikualad nagu tehisintellekt ja nanotehnoloogia.

Tuleviku kooli arendaja Frida Monsén Stockholmist töötab välja uusi, digitaalajastust tingitud õppimissituatsioone ja -meetodeid. Hollandlane Ton Zijlstra on üheks avatud digitaalse tootmise (FabLab), avatud valitsuse ja avatud andmete (open data) eestkõnelejaks Euroopas. Viimasel ajal on veel rohkelt tähelepanu pälvinud advokaat Polly Higginsi tegemised, kelle eesmärgiks on muuta ökotsiid Euroopa Liidus karistatatavaks.

Kahtlemata on TEDxTallinn silmapaistev ka kodumaiste esinejate poolest: kõnedega astuvad üles oma ala vaieldamatud klassikud astrofüüsik akadeemik Jaan Einasto ning loodusfilmide meister Rein Maran. Ühiskondlike teemade vallas jagavad teadmisi Riigi Infosüsteemide Ameti peadirektori ja küberkaitse spetsialist Jaan Priisalu ning Targa Töö Ühingu asutaja ja eestvedaja Kadri Seeder.

Kõnedega astuvad üles ka tugeva sotsiaalse närviga kultuuritegelased, teatrijuht Peeter Jalakas ning eesti-vene poeet Igor Kotjuh. Kunstnike fantaasiarikast maailmanägemust on esindamas Okeiko ja Olesja Katšanovskaja (Solaye Nova). Kodumaal mitte väga tihti üles astuv pianist Kristjan Randalu mängib seekord klaveri asemel hoopis sõnadega, muusikas väljendab ennast aga „Klassikatähtede“ värske finalist löökpillivirtuoos Heigo Rosin.

TEDxTallinna korraldab vabatahtlikest koosnev meeskond ning sel aastal on korraldusse kaasatud ühel ja teisel moel juba sadu inimesi. Üritus leidis sel aastal rahastuse läbi Hooandja portaali, kus koguti sealne seni suurim toetussumma.

3. mail on Salme Kultuurikeskusesse oodata üle 500 osaleja. Piletimüük on tänaseks küll lõppenud, kuid kõigil soovijail on võimalik osa saada ürituse otseülekandest TEDxTallinna koduleheküljel või registreeritud ühisvaatamisel (HD kvaliteet).

TED on iga-aastaselt toimuv sündmus, kuhu kutsutakse kõnelema maailma juhtivamaid mõtlejaid ja tegijaid, et nad jagaksid teistega seda, mis neid kõige enam sütitab.

„TED“ tuleb lühendatult sõnadest technology, entertainment, design – tehnoloogia, meelelahutus ja disain – kolm avarat valdkonda, mis aitavad ühiselt kujundada meie tulevikku. Õigupoolest hõlmab ettevõtmine laiematki teemaderingi, esitledes ideid, mis on olulised ükskõik millises valdkonnas. Osalejad on kutsunud TED-konverentse näiteks „totaalseks ajukümbluseks“ või „neljapäevaseks rännakuks tulevikku“. Paljudelt elualadelt pärinev publik – suurettevõtete juhid, teadlased, loomeinimesed, filantroobid – on peaaegu sama silmapaistev seltskond kui kõnelejad, kelle hulka on kuulunud Bill Clinton, Bill Gates, Jane Goodall, Frank Gehry, Paul Simon, Sir Richard Branson, Philippe Starck ja Bono.

Esmakordselt toimus TED 1984. aastal Californias, Montereys. 2001. aastal ostis Chris Andersoni mittetulundusühing nimega Sapling Foundation TED-i selle loojalt Richard Sail Wurmanilt. Viimastel aastatel on TED laienenud ja hõlmab ka rahvusvahelist konverentsi TEDGlobal, meediaalgatusi, nagu TED Talks ja TED.com, ning TED-i auhinda.

Järgides TED-i tunnuslauset – „Ideed, mis väärivad jagamist“ – on TED algatanud programmi nimega TEDx.

TEDx on kohalik, iseseisvalt korraldatud üritus, mis võimaldab kokkutulnud inimestel jagada TED-konverentsi sarnast kogemust. TEDx-üritus hõlmab ühtaegu TED-i kõnesid video vahendusel ja sõnavõtte elavas esituses, et tekitada süvitsiminevat diskussiooni ja suhtlust väiksemas grupis. Need kohalikud ja iseseisvalt organiseeritud üritused kannavad tunnusmärki TEDx, kus x = iseseisvalt korraldatud TED-üritus. TED-konverents annab TEDx programmi jaoks üldised suunised, kuid kõik TEDx-üritused on organiseeritud iseseisvalt.