Tõsi on muidugi ka see, et igasuguseid teadusuuringuid ilmub palju ja sageli väidab järgmine eelmisele risti vastupidist. Igatahes - Lõuna-Carolina ülikooli (USC) teadlased leidsid nüüd, et inimestel, kes jõid regulaarselt kohvi, oli parem tervis, vähem erinevaid vähktõbesid, kroonilisi haigusi ja nad elasid üldiselt kauem. Regulaarsetel kohvijoojatel oli vähem südametõbesid, diabeeti ning hingamisteede- ja neeruhaigusi.

Inimestel, kes jõid päevas ühe tassi kohvi, oli 12 protsenti madalam suremus neist, kes kohvi ei joonud. Kes jõi päevas kaks-kolm tassi, selle suremise võimalus kohvi mittejoojatega võrreldes oli juba 18 protsenti väiksem.

Uuringu juhtiv autor Veronica W. Setiawan ütles, et madalam suremus ei sõltunud sellest, kas joodud kohv oli tavaline või kofeiinivaba. See tähendab, et keskmiselt pikem eluiga ja parem tervis ei tulenenud kofeiinist.

"Me ei saa kindlalt öelda, et kohvi joomine pikendab inimese eluiga, aga me näeme selgeid seoseid," ütles ta. "Kui sulle meeldib kohvi juua, joo edasi! Kui mitte, siis tasuks võibolla kaaluda sellega alustamist."

Uuring ilmus täna teadusajakirjas Annals of Internal Medicine ja selles kasutati Hawaii ülikooli vähiuuringute keskuse ja Kecki meditsiinikooli kogutud andmeid. Nende kahe teadusasutuse koos läbi viidud hiiduuringus nimega Multiethnic Cohort Study osaleb enam kui 215 000 erineva taustaga ja erinevast rahvusest inimest. Tegu on pikaajalise uuringuga, milles osaletakse aastaid.

Et samasuguseid seoseid nähti erinevat päritolu inimeste puhul, olid need siis afroameeriklased, latiinod, asiaadid või valged inimesed, võib Setiawani sõnul öelda, et kohv on kasulik igasuguste inimeste tervisele.

Ja mis siis kohvi täpselt selliseks eliksiiriks teeb? "Kohvis on rohkelt antioksüdante ja fenoolühendeid, mis aitavad vähki vältida," ütles Setiawan, lisades, et konkreetne uuring siiski selle uurimisega ei tegelenud, missugused kemikaalid kohvis täpselt väärt toimet omavad, vaid märgiti lihtsalt ära üldine positiivne seos. Ka piima-koore või suhkru lisamise kohta ei märgi uuringutulemused midagi.

WHO ehk Maailma Terviseorganisatsioon hoiatab siiski, et tulikuuma kohvi või ükskõik millise muu liialt palava joogi joomine võib põhjustada söögitoruvähki.