Oled tuntud kui noorte seas teaduse vastu huviärataja. Millal ja millest ajendatuna Sa ise endas teaduse pisiku avastasid?

Huvi nii füüsika kui ka üldse maailma asjadest arusaamise vastu on minu jaoks alguse saanud juba pisikesest peale ja seda suuresti tänu minu vanematele. Nad leidsid alati aega, et vastata minu pärimistele ja lahti seletada lapse jaoks arusaamatuid olukordi ja nähtusi.

Ma ei kuulnud oma vanematelt sellist vastust, et "poiss, kasva veel ja küll siis ise aru saad". Usun, et see on üks suurimaid väärtusi, mida vanemad saavad oma lastele anda. Meil kõigil on ju tegelikult huvi olemas, oluline on seda huvi hoida.

Kuidas Sa end noorena teaduse vallas arendasid? Kas osalesid huviringides või kuidas end proovile panid?

Mulle pakkusid põnevust paljud asjad, sealhulgas erinevad õppeained koolis. Osalesin erinevatel olümpiaadidel, näiteks matemaatika, füüsika, keemia, geograafia, bioloogia ja ajaloo võistlustel. Nii, et proovile panin ennast kõvasti: kuhu aga oli võimalik minna, sinna ka läksin.

Mäletan esimest olümpiaadi. Siis ma ei saanudki kohe aru, mida teha tuleb. Aga hiljem, kui kogemust juba pisut oli, läks päris hästi ja tulid ka maakondlikud võidud.

Mul oli võimalus teha neid asju, mis mulle meeldisid: tegeleda matemaatikaga, käia muusikakoolis ja sporditrennis. Minu arvates on oluline, et noor inimene saaks tegeleda just talle meelepäraste ja huvipakkuvate tegevustega, sest siis püsib huvi ja uudishimu.

Kas muusika ja spordiga ei olnud huvi seotuks jääda?

Mulle väga meeldis muusikakoolis käia. Aga ilmselt jäi pühendumisest puudu ja teised huvid hakkasid rohkem domineerima. Sest see, kas me saame edukaks või mitte, sõltub kõik pühendumisest.

Nii et Sind jäid tõmbama siiski loodusteadused?

Pigem motiveeris mind selle valdkonnaga rohkem tegelema seltskond, kes sellega seotud oli. Matemaatikahuvilisi oli palju ja meile meeldis koos igasuguseid asju ette võtta: lahendasime koos ülesandeid, õppisime koos, alati oli põnev käia uutes kohtades võistlustel. Nii et seltskonna mõju ei saa kunagi alahinnata.

Seltskonnaga seoses meenub huvitav seik - tahtsime matemaatikat koolivälisel ajal pisut rohkem tundma õppida ja soovisime, et õpetaja meile seejuures appi tuleks. Aga eks igaüks ju tahab, et töövälisel ajal tehtud töö kuidagi ka tasustatud saaks ja meil sellist raha tollal muidugi ei olnud.

Niisiis võtsime nõuks ja pöördusime linnavalitsuse poole, et ehk nad määraksid õpetajale suurema palga ja meie saaksime siis rohkem õppida. Aga linnavalitsus seda teha ei saanud ja nii see käik lõppeski vaid tunnustava õlale patsutusega.

Foto: Tulevikutalent 2017 korraldajad

Oled noorte talentide stipendiumikonkursi Tulevikutalent 2017 žüriiliige. Mis on need omadused, mida Sa võitjas otsid ja näha loodad?

Hindan kõrgelt seda, kui noor isiklikult silma paistab. Hea esinemine olümpiaadil ja eeskujulikud hinded ainuüksi ei loe. Määrab see, mida ja millest noor kirjutab, millised on tema unistused, mida ta tahab saavutada - see kokku ütleb inimese kohta märksa rohkem kui korras hinded.

Noortes loodan näha sellist entusiastlikku lähenemist oma püüdlustesse ja tahet midagi korda saata. Suhtumine on tähtis ja see, mille poole püüdled.

Neile noortele, kes mõtlevad, kas konkursil kandideerida või mitte, tahan öelda, et võta see üks päev, pane kokku konkursi jaoks vajalik info ja kandideeri! Alati tasub kandideerida, sest konkurssidega on see hea asi, et mitte midagi ei ole kaotada, võib ainult võita.

Kas keegi on olnud Sinu professionaalsel teel ka eeskujuks?

Eeskujud - see nimekiri läheks väga pikaks. On palju inimesi, kelle põhimõtted, töökultuur, nägemus tulevikust on sellised, mis mulle korda lähevad. Palju on ka neid, kellel on omadusi, millest tasub kindlasti õppida.

Millised on Sinu unistused?

Unistus, mille poole mina iga päev liigun ja püüdlen on see, et inimesed minu ümber oleksid õnnelikud ja ma ise oleksin ka õnnelik. Kui see on olemas, tuleb ülejäänu suuresti juba ise.

Elus on väga olulisel kohal inimestevahelised suhted ja kuigi me sellele sageli ei mõtle, loovad need suhted olulisi väärtusi. Seega naerata igal võimalusel, suhtu inimestesse hästi. Ja ükskõik, mida saa ka ei tee, tee seda kirega - sisemise põlemisega.

Koos Vaiguga asuvad Maxima Eesti poolt ellukutsutud stipendiumikonkursil Tulevikutalent 2017 noori hindama teised oma ala tipptegijad: olümpiavõitjast korvpallur Tiit Sokk, ETV+ peatoimetaja Darja Saar ning laulja ja näitlejana edu saavutanud Gerli Padar. Kandideerimisavalduse saab täita hiljemalt 15. mail konkursi kodulehel www.tulevikutalent.ee.