Briti psühholoog Richard Wiseman, kes on korduvalt inimeste tahtejõudu uurinud, uuris 2007. aastal 3000 inimese uusaastalubadusi ning leidis seejuures, et vaid 12 protsenti neist suutis nendest kinni pidada. Ta selgitas välja, mille poolest inimeste käitumine erines ning koostas nimekirja, mille abil saad enda lubadused täide viia.

Enne nimekirja juurde minemist tasub teada enimtehtud viga. Selleks on vaid iseenda tahtejõusse uskumine. Valdavalt on inimeste tahtejõud üpris lühikest aega püsiv - Wiseman kirjutas enda blogis, et selle asemel tasuks seada väikeseid vaheeesmärke, salvestada enda edusammud, rääkida oma kavatsustest teistele ning kõige olulisem - mitte olla enda vastu liiga karm, kui kavatsused kohe täituma ei hakka.

Nüüd aga Wisemani koostatud nimekiri:

  1. Kui võimalik, keskendu ühele eesmärgile, mitme lubaduse pidamine on oluliselt keerulisem.
  2. Mõtle oma eesmärgid korralikult läbi, ära kiirusta.
  3. Ära keskendu vanadele lubadustele, mida sa pidada ei suutnud. Keskendu oma uuele eesmärgile.
  4. Eesmärk peab olema midagi sellist, mida sina ise päriselt tahad. Trendide järgimine ei ole tavaliselt edukas.
  5. Jaga oma eesmärk väiksemateks osadeks, pane paika konkreetsed sammud ning nende saavutamise tähtajad.
  6. Räägi oma kavatsustest sõpradele, perele, töökaaslastele. See takistab sul eesmärgini pürgimise pooleli jätmist ning samuti leiad endale tõenäoliselt toetajaid.
  7. Tee endale nimekiri, kuidas täpselt su elu paremaks läheb, kui oma eesmärgid saavutad.
  8. Vahe-eesmärkide saavutamisel premeeri end.
  9. Pea enda edu üle arvet - graafikud, exceli-tabelid ja päevikud on kõik selleks head variandid.
  10. Ära anna alla, kui vahel siiski vanade harjumuste küüsi satud. Saa sellest üle ning keskendu oma eesmärgi saavutamisele.

Wisemani hinnangul peaks neid soovitusi järgides igaüks oma uusaastalubadused täita suutma. Teise soovituse kohaselt tasub neile aga juba praegu mõtlema hakata!