Mida kauem lükkate edasi voodiriiete pesemist, seda rohkem hakkab teie ase meenutama bakterite „looduskaitseala“, hoiatab New Yorgi ülikooli mikrobioloog Philip Tierno.

Ainuüksi padja sees võib korraga vohada kuni 16 eri sorti hallitusseeni, rääkimata mikroorganismidest, kes on endale kodu leidnud linade vahel.

Lisaks mitmesugustesse haigustesse nakatumise riski suurendamisele kipuvad inimese kehast, nt higist ja süljest pärinevad bakterid ühendama jõude muudelt võõrkehadelt, näiteks õietolmuteradelt, tekstiilitolmust ja tolmulestadelt pärinevate pisikutega.

Kui olete neist bakteritest ümbritsetud (näiteks kolmandiku jooksul oma elust, mille veedate voodis magades), võivad need esile kutsuda allergilisi reaktsioone, nt ninalahtisust ja aevastamist ka juhul, kui te muidu allergiate all ei kannata.

„Kui olete puudutanud koerajulka tänaval, on mõistlik käsi pesta,“ selgitas Tierno. „Sama lugu on määrdunud voodipesuga. Kui saaksite oma silmaga näha, mida pesemata voodipesu endas peidab, küsiksite endalt peagi, kas te ikka soovite millegi sellise sees magada.“