Tuli välja, et kokteil mõnedest elu ehituskividest — aminohapetest — pikendab hiirte eluiga 12 protsenti. Uurijad usuvad, et sellest võib kasu olla ka inimestele, eriti vanadele ja haigetele, vahendab The Daily Telegraph.

Laborikatsete käigus anti keskealistele hea tervisega isashiirtele joogivett, millesse oli lisatud kolm konkreetset aminohapet.

Aminohappelahust saanud loomad elasid normaalselt toitunud hiirtest märkimisväärselt kauem. Nende keskmiseks elueaks oli 869 päeva, tavalistel hiirtel aga vaid 744, mis tähendab 12-protsendilist erinevust.

Pikema elueaga kaasnesid bioloogilised muudatused, mis kergitasid hüppeliselt rakkude energiavarustust ja pärssisid oksüdatiivseid kahjustusi, mida põhjustavad vabadeks radikaalideks nimetatavad hukatuslikud molekulid. Aminohappekokteili saanud hiired olid vastupidavamad ning parema lihaskoordinatsiooniga.

„Esmakordselt oleme me näidatud, et aminohapete segu võib hiirte oodatud eluiga tõsta,” ütleb uurimuse juhataja, Itaalia Milano ülikooli doktor Enzo Nisoli.

Mullu näitasid teadlased, et samad aminohapped — leutsiin, isoleutsiin ja valiin — võivad pikendada pärmirakkude eluiga.

Ajakirjas Cell Metabolism avaldatud tulemused tõstatavad küsimuse, kas aminohappelistest toidulisanditest võiks olla kasu ka inimestele. Teadlased osutasid, et uuritud hiired polnud enam esimeses nooruses, ent muidu oli nende tervis hea.

Uurijad usuvad, et täiendavatest aminohapetest võiks kasu olla vanadele või haigetele, eriti inimestele, kellel on südamerike, krooniline kopsuhaigus või muu tõbi, mida iseloomustab energiataseme langus.

Nn hargnenud ahelaga aminohapped (ingl branched-chain amino acid, BCAA) leutsiin, isoleutsiin ja valiin kujutavad endast valkude koostisse kuuluvast 20 eri tüüpi aminohappest vaid väikest osa, kuid neil paistavad esinevat erilised vananemist pärssivad omadused.

Aminohappeid saanud hiirte südame- ja skeletilihastes tekkis rohkem mitokondreid — rakkudes leiduvaid, elektrit tootvaid vardakujulisi „elektrijaamu”. Samuti muutus neil aktiivsemaks tuntud pikaealisusegeen SIRTI ning paranes vabade radikaalide taluvus. BCAA-sisaldusega toidulisandid on tervisetoodete kauplustes ja veebipoodides vabalt saadaval.

Uurijad osutavad, et tõenäolisemalt on aminohappe-toidulisandid tõhusamad kui samu aminohappeid sisaldavate valkude manustamine. Erinevalt valkudest pole neid vaja seedida ning need võivad otse vereringesse siseneda. „Nende ainete omastamine ei nõua organismilt energialõivu,” selgitab Nisoli.

„Oleme leidnud tõendeid, mille kohaselt algupärane BCAA-segu pikendab isaste hiirte keskmist eluiga,” märgivad teadlased. 

“Tõenäoliselt oli taolise tulemuse põhjuseks mitokondrilise biogeneesi suurem aktiivsus ja väiksem oksüdatiivne stress südame- ja skeletilihastes. Meie teadustöö annab põhjust uurida sügavuti aminohapete rolli vanusega seonduvate tervisehäirete ärahoidmise ja pärssimise juures inimestel.”

Jälgi Forte teadusuudiseid ka Twitteris!