Aasta aega väldanud uurimuse jooksul vaadeldi tuhandeid äppe ning kontrolliti, kas need "kuulavad" telefoni mikrofoni poolt salvestatut. Kokku oli valimis 17 260 Androidi rakendust, sealhulgas Facebook ja 8000 rakendust, mis jagavad infot sotsiaalmeediahiiglasega. Testid viidi läbi kümne eri Androidi operatsioonisüsteemi kasutava telefoni peal.

Tuleb välja, et polnud mitte ühtegi rakendust, mis oleks kasutanud telefoni mikrofoni heli salvestamiseks või saatnud välja helifaile. Kergendav kuulda, kuid kogu asja juures on üks suur "aga".

Nimelt tuli uurimuse käigus välja, et mõned rakendused tegid hoopis salaja kuvatõmmiseid ja videosalvestisi telefoni ekraanil toimuvast ning jagasid seda infot kolmandate osapooltega.

Sellise tegevusega jäi silma näiteks rämpstoidu tellimiseks mõeldud rakendus GoPuff, mis salvestas kasutaja tegevuse ekraanil ning saatis selle analüütikafirmale Appsee. Vaatamata sellele, et tegemist võib olla tavalise praktikaga, ei olnud GoPuffi privaatsuspoliitikas sellise andmete kogumise viisi kohta sõnagi. Kui uurijad firmaga ühendust võtsid, tekkis vastav klausel privaatsuspoliitikasse juurde.

Teadlased ütlesid, et vaatamata sellele, et nende uurimus ei leidnud, et ükski rakendus inimesi pealt kuulaks, võib see siiski toimuda. Nende sõnul võis nende automatiseeritud testprogramm kogemata kahe silma vahele jätta sellised helifailid, mis salvestati algselt seadmesse ning saadeti alles seejärel välja.

Igatahes näitab uurimus taas, et alati tasub olla ettevaatlik, tutvuda rakenduste privaatsuspoliitikaga ning mitte ajada enda salajasemaid asjatoimetusi nutiseadmetes.