Marylandi teadlased YuHuang Wang ja Min Ouyang lõid riide, mis suudab automaatselt reguleerida läbi selle liikuva soojuse hulka. Kui keskkond on soe ja niiske, siis lubab riie infrapunakiirguse ehk soojuse läbi riide, kui keskkond on jahe ja kuiv, ei luba aga riie kiirgust välja.

Riie on valmistatud spetsiaalsest lõngast, mida katab elektrit juhtiv kiht. Soojades tingimustes muutub see kiht aktiivseks ning mõjutab seeläbi infrapunakiirguse ja riide omavahelist suhestumist. "Tegemist on esimese tehnoloogilise lahendusega maailmas, mis võimaldab infrapunakiirgust dünaamiliselt kinni hoida," ütles Wang.

Riide valmistamiseks kasutatav spetsiaalne lõng koosneb kahest kiust - üks neist on veekindel, teine imab niiskust. Süsinikust nanotorukestega kaetud kiud saavadki seeläbi niiskusega reageerides muuta süsiniktorukeste omadusi.

"See on võrreldav justkui raadioantenni painutamisega, et leida täpselt üles õige lainepikkus või sagedus, millele see vastab," selgitas Wang. Lihtsustatult võiks uut riiet tema sõnul võrrelda justkui kahe elektromagneetiliste lainete "üles korjamiseks" üksteise ligidale toodud antenniga. "Kui kiud liiguvad üksteisele lähemale, muutub ka kiirgusvahemik, millega nad suhestuvad. See omakorda väljendub selles, kuidas riie suhestub inimkehast infrapunakiirgusega," selgitas Wang.

Teadlaste sõnul reageerib riie keskkonnamuutustele niivõrd kiiresti, et inimene ei saa isegi aru, kui tal külm või palav hakkab. "Inimkeha on imeline radiaator ning annab välja väga palju soojust," ütles teine riide looja Min Ouyang. "Kogu ajaloo jooksul on ainus võimalus selle radiaatori reguleerimiseks olnud riiete selga panek ja ära võtmine. See riie on aga tõeline kahesuunaline reguleerimissüsteem," ütles ta.