Hiirleemuri pea on inimese pöidla suurune ning ta kaalub alla 100 grammi. Paljud neist liikidest on ohustatud, kuna nende elukeskkond kahaneb pidevalt.

Rahvusvaheline teadlaste grupp võrdles 12 geograafilisest piirkonnast leitud leemurite füüsilisi omadusi — hambaid, pealuud, pikkust ja kehasuurust. Teadlased tegid kindlaks seitse erinevat hiirleemuri liiki, kusjuures neist kolm on teadusele seni tundmatud. Seda kinnitasid ka geneetilised testid.

“On haruldane leida uued primaadiliigid, rääkimata kolmest uuest liigist,” ütles Chicago loodusloomuuseumi teadur Steven Goodman.

Madagaskari metsade taime-ja loomakooslus on haruldane. Seal leidub 12.000 erinevat õistaime, 300 liiki liblikaid ja ligi 100 liiki imetajaid. Peaaegu 100 protsenti neist liikidest on sellised, mida mujal maailmas ei leidu.

Teadlased usuvad, et Madagaskar eraldus Aafrikast umbes 165 miljonit aastat tagasi, mistõttu saar on bioloogilise evolutsiooni uurimiseks hindamatu. Leemurid on iseäranis tähtsad, kuna nad on kõige primitiivsemad primaadid. Mõned primaatide kivistised on 58 miljonit aastat vanad.

Kolm uut liiki on Microcebus berthae, Microcebus sambiranensis ja Microcebus tavaratra. Uuringu tulemustega saab lähemalt tutvuda ajakirja International Journal of Primatology kaudu.