"Cleopatra allkiri sisaldus ühesainsas sõnas ’genestho’, mis tähendab ´saagu nii´. See tähistab kuninglikku korraldust, mille valitseja pidi traditsiooni kohaselt kirjutama oma käega," tsiteeris Discovery.com Groningeni ülikooli teadlase Peter Van Minneni sõnu.

Ptolemaioste valitsemisajast (323 — 30 aastat e.m.a.) on alles palju kuninglikke korraldusi, aga need on koopiad. Van Minnen kinnitab, et muumia juurest leitud dokument on originaal. Teksti põhiosa on kirja pannud sekretär, allkirja aga andis kuninganna ise.

Dokumendi teeb veelgi väärtuslikumaks see, et selle saanud Alexandria büroo märkis selle ülaäärde aasta 33 e.m.a.

Van Minnen avastas dokumendi juhuslikult, kirjutades raamatut papüürustest. Tekst ise oli leping ühe egiptlase külamehe ja teise osapoole vahel. Teiseks osapooleks osutus "kuningate kuninganna" Cleopatra ja esimeseks osapooleks väga mõjukas roomlane Publius Canidius, Marcus Antoniuse parem käsi.

Canidius juhatas maavägesid Actiumi merelahingu ajal aastal 31 e.m.a., kui Octavius, tulevane Rooma imperaator Augustus, purustas Marcus Antoniuse laevastiku.

"Kirja tekst näitab ilmekalt, kuidas Cleopatra püüdis kindlustada Canidiuse ustavust. Talle anti luba eksportida Egiptuse nisu tollivabalt kuni 10.000 kotti ja vedada sisse veini kuni 5000 amforat," ütles Van Minnen.