Jordi Díaz ja tema kolleegid Jaume Almera maateaduste instituudist uurisid mitme aasta vältel Barcelona linna seismoloogilist olukorda ja ühe asjana avastasid nad tõelise fenomeni.

Kui nende linna esindusmeeskonna FC Barcelona tähtmängija Messi väravavõrku sahistab, toimub linnas hetkeline maavärin – nii suur on vutifännide juubeldamisrõõm, mida väljendatakse sageli jalgadega trampides ja üles-alla hüpates, vahendab BBC.

Díaz jt paigaldasid jalgpalliklubi kodustaadioni Camp Nou lähistele seismomeetri, mis mõõdaks vibratsioone piirkonna maapinnas ja nii selgus, et neis on hüppeline tõus, mis iganes väravat tähistatakse.

Oma uurimuse tulemusi tutvustati sel nädalal Euroopa geoteaduste ühingu koosviibimisel Viinis.

Eriti tuli Messi maavärinaefekt välja mulluses Barcelona Meistrite liiga kaheksandikfinaali mängus, kui 4 : 0 kaotusseisust alistati viimase minuti väravast prantslaste PSG ja saadi üldtulemusega 6 : 5 veerandfinaali edasi.

Mõõtmistes olid sellised muutused iga löödud värava ajal:

Lisaks avastas Díaze tiim ka väiksema värisemisefekti siis, kui Camp Noul toimuvad rokk- ja poppkontserdid. Mõõdetud näitena tuuakse esile Bruce Springsteeni esinemine 2016. aastal.

"Spektrogramm näitab aega vs sagedust, värvid energiataset. Kui te märkate, siis väravate tähistamise ajal on energia jagatud 1-10Hz vahel, samas on rokk-kontserdil palju harmoonilisemad struktuurid, energia jaguneb täpsemateks amplituudideks," selgitas Díaz. "See on sellepärast, et inimesed ei hüppa üles-alla, vaid tantsivad. See on rütm."

Ta ütles ka, et kui alguses oli nende projekti eesmärk saada rahvas rohkem seismoloogiast kui teadusvaldkonnast huvituma, siis tulemused võivad kujuneda üpris praktilisteks.

"Võisime alustada lõbusa projektina, kuid selle teaduslikud tulemused annavad teada, kuidas erinevad struktuurid ja hooned vibreerivad siis, kui inimesed teatud moodi liiguvad. Kindlasti on meie tulemustes tuleviku ehitusi silmas pidades potentsiaali," lausus Díaz.