“Inimkond ei tohiks hoida kõiki mune ühes korvis, see tähendab, ühel planeedil,” rääkis Hawking veebifoorumile Big Think. “Pikemas perspektiivis on meie ainus ellujäämislootus mitte jääda planeedil Maa endasse vaatama, vaid levida kosmosesse.”

Hawking hoiatab, et inimkonna püsimajäämist ohustab jätkuvalt kasvav hulk potentsiaalseid kataklüsme, nagu oli 1962. aasta Kuuba raketikriis, vahendab AFP.

Külma sõja tuliseimal perioodil tekkis Ühendriikide ja Nõukogude Liidu vahel vastasseis USA ranniku lähedale Kuubale paigaldatud Nõukogude rakettide küsimuses, mille käigus jõuti peaaegu tuumasõja künnisele.

“Alanud on inimkonna ajaloo perioodi, mil ohud muutuvad aina suuremaks,” leiab Hawking ja lisab, et kui soovime ellu jääda ja liigina veel ka ülejärgmist sajandit näha, on meie tulevik kosmoses. “Sellepärast ma pooldangi mehitatud, või peaksin ütlema “isikustatud”, kosmoselende.”

Viimase poole aasta jooksul on see tippteadlasele juba teine kord inimkonnale kadu kuulutada. Tänavu aprillis juhtis Hawking tähelepanu tulnukatega kontakti loomise tõenäoliselt laastavatele tagajärgedele (loe siit!).