Ühe Suurbritannia silmapaistvama naisteadlase väitel on see probleem peaaegu sama tungiv kui kliimamuutus, vahendab The Daily Telegraph.

„Ma kardan, et meie eksistentsi kvaliteet on ohus. Me peame seda arutama, selle üle vaidlema. Sellesse on vaja rohkem panustada," ütles ta.

"Me peame seda pigem probleemina aduma ja tunnistama, mitte püüdma vaiba alla pühkida. Peaksime möönma, et [infotehnoloogia areng] toob kaasa meie elude enneolematu muutumise ja me peame hakkama vaagima, kas see muutus on hea või halb."

Tänavu jaanuaris vallandati Lady Greenfield vastuolulistel asjaoludel Suurbritannia kuningliku Instituudi direktori kohalt.

Greenfield võttis sõna Birminghamis Astoni ülikoolis toimunud Briti teadusfestivalil. Ta tunnistas, et infotehnoloogiast on välja kasvanud ja kasvab palju väga häid asju, lisades, et peame samas olema väga tõsiselt kaaluma, ega nende eest makstav hind liiga kõrge pole.

Tehnoloogiaga kaasnevate võimalike hüvede hulka kuuluvad kõrgem intelligentsuskvoot ja teabe kiirem töötlemine. Teisalt võivad aga näiteks ühiskondliku suhtlemise võrgustikud pärssida empaatiavõime kujunemist, hoiatas Greenfield.

Otsimootorite rakendamine faktide leidmiseks võib pärssida õppimisvõimet, samas kui arvutimängud võivad meid argielus hooletumaks muuta.

„Selle asemel, et kuutõbiste uneskõndijatena teadmatusse uidata, peaksime me olema tehnoloogia isandad, mitte orjad, ja rakendama seda viisidel, mis võimaldavad meil sellega põnevaid ja rahuldustpakkuvaid tulemusi saavutusi."

Greenfield rõhutas, et ta ei tegele hirmu külvamisega. „Meil on vestlustest lapsevanematega kogunenud üksiktõendeid. Iga lapsevanem, kellega ma seni vestelnud olen, on mures. Seni pole mul õnnestunud kohata ema või isa, kes ütleks, et on väga rahul sellega, et ta võsuke nii palju aega arvuti ees veedab. Me peame kontrolli oma elude ja ühiskonna üle enda kätte võtma. Kui meie seda ei tee, kes siis veel?"