Zika levitamises oleme maailmas praegu sääskede järel teisel kohal,” naerab Tartu ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits rahulolevalt, “teadusringkondades oleme arvatavasti lausa esimesed.”

Täpsemalt käib jutt sellest, et tänaseks kasutavad Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudis kokku pandud Zika viiruse pöördgeneetikat ja markeeritud viiruseid 11 riigi teadlased 27 laboris: Rootsist Hispaaniani ja Singapurist Brasiiliani.

“Võib-olla oleme neid tööriistu liigagi lahkesti paremale ja vasakule jaganud ning mõnel juhul jätnud iseenda teaduslikud huvid tagaplaanile. Oleme lähtunud Wellcome Trusti, Bill ja Melinda Gates’i fondi ning juhtivate teaduskirjastuste ülekutsest kriisi kiireks lahendamiseks uusi teadmisi ja tehnoloogiad jagada nende valmimise, mitte publitseerimise rütmis,” selgitab Merits töörühma otsuseid.

Üks Meritsa juhtimisel loodud tööriist – viiruse pöördgeneetikasüsteem – on Zika viiruse sünteetiline koopia, mille omadusi ehk geenijärjestusi saab vastavalt vajadusele hõlpsasti muuta. See on oluline tehnoloogia, et leida ja arendada tõhus Zika vastane vaktsiinikandidaat võimalikult kiiresti.
Loe edasi siit