Tartu ülikooli teadus- ja arendusosakonna juhataja Indrek Otsa sõnul näitab materjaliteadustes maailma tippu jõudmine, et valdkonna pikaajaline süsteemne teadustöö on hakanud ennast ära tasuma.

„Materjaliteadustes moodustab selle ühe protsendi veidi üle 600 teaduskeskuse, maailmas on neid kokku vähemalt 60 000,” ütleb Ots. „Tegemist on kvaliteedimärgiga, mis näitab meie materjaliteadlaste kõrget taset. See annab meie teadlastele eelise teadusrahade taotlemisel.”

TÜ polümeersete materjalide tehnoloogia professor Alvo Aabloo sõnul oli aeg tippu jõudmiseks küps, sest arenguvõimalused teadusharu arendamiseks on tunduvalt paranenud. „Rohkem raha liigub ja rohkem inimesi saavad oma uurimusi tasemel realiseerima hakata.”

Aabloo sõnul on Tartu ülikoolis edukalt uuritud näiteks elektroaktiivseid polümeere, mille abil saab luua näiteks kunstlihaseid. Uue suunana liigutakse aga ka kosmosetehnoloogias vajalike materjalide uurimisse. „Varsti peaksime alustama ühe Euroopa tasemel projektiga, mis räägib tuumareaktori mõnede materjalide struktuuri uurimisest ja modelleerimisest.”

ESI (Essential Science Indicators) andmebaasis arvestatakse mõjukuse hindamisel artiklite ning viidete arvu. Andmebaasi uuendatakse iga kahe kuu järel. Varem on Tartu ülikool institutsioonina oma valdkonna ühe protsendi parimate hulka jõudnud keemias, kliinilises meditsiinis, looma- ja taimeteaduses, keskkonnateadustes ja ökoloogias ning üldises sotsiaalteaduses.