Alakaaluliste beebide puhul oli juba varem kindlaks tehtud, et lapse intelligentsitase koolieas on sünnikaaluga seotud. Uus uurimus aga näitab, et samasugune seos eksisteerib ka normaalse sünnikaaluga laste puhul.

New Yorgi Meditsiiniakadeemia ja Columbia Ülikooli teadlased mõõtsid ligi 3.500 lapse IQ-d seitsme aasta vanuses ja võrdlesid seda nende sünnikaaluga. Enamus uuritud lapsi oli sündides normaalse kaaluga, see tähendab kaalus rohkem kui 2500 grammi.

Teadlased leidsid, et lapse sünnikaalu ja IQ vahel on seitsme aasta vanuses otsene seos, isegi kui võetakse arvesse selliseid tegureid nagu ema vanus, rass, haridustase ja sotsiaalmajanduslik seisund.

Sünnikaalu ja IQ seos osutus poistel tugevamaks kui tüdrukutel. Kilogrammine suurenemine sünnikaalus suurendas poiste intelligentsitaset 4,6 punkti võrra, tüdrukutel aga 2,8 punkti võrra.

Teadlasi hämmastas sugudevaheline erinevus sünnikaalu ja IQ seoses.

“Tüdrukute puhul jääb see seos statistiliselt vähetähtsaks. Poiste ja tüdrukute aju areneb erinevalt, see võib teha poisid loote kasvu mõjutavaile tegureile vastuvõtlikumaks. Poisid on ka sündides suuremad ja kasvavad kiiremini, nii et kui miski loote kasvu pidurdab, võib seegi neid tundlikumaks muuta,” ütles üks uurimuse autoreid.