Teadlased on leidnud, et rindade arenemise alguse keskmine iga on praegu üheksa aastat ja 10 kuud - peaaegu aasta hiljem kui näitas eelmine, 1991. aastal läbi viidud uurimus, vahendab The Daily Telegraph.

Nähtusele puudub ühene selgitus, ent usutavasti on see seotud ebatervislike eluviiside või toidukeemia ülemäärase manustamisega.

Uurimus viidi läbi Taanis 2006. aastal - viimasel aastal, mille kohta olid saadaval usaldusväärsed andmed. Ka Ameerikas kogutud andmed viitavad puberteedi varasemale algusele.

Teadlased kardavad, et noored, alles algkoolis õppivad tüdrukud pole seksuaalseks arenguks valmis, ning et hormoonide varasem vallandumine võib suurendada nende rinnavähi-riski.

"Oleme hämmeldunud, et vaid 15 aasta jooksul on toimunud nii mastaapne nihe," ütleb Kopenhaageni ülikooli haigla kasvu- ja paljunemiskliiniku juhataja Anders Juul.

"Kui tüdrukud küpsevad varem, seisavad nad ka varem silmitsi teismeea probleemidega ning on hilisemas elus haigustele vastuvõtlikumad. Hoolimata võimalikest põhjustest peaks selline tendents meid murelikuks tegema. See on selge märk, et miski avaldab meie lastele mõju, olgu süüdlaseks siis rämpstoit, kemikaalid keskkonnas või füüsilise tegevuse vaegus."

Murdeea nihkumine varasemaks võib tähendada pikaajalisemat kokkupuudet östrogeeniga, mis on üks rinnavähi riski tõstvaid tegureid. Samuti suureneb oht haigestuda südamehaigustesse.

Sugulise arengu mõjutamises on süüdistatud mitmeid kemikaale, nende hulgas bisfenool A-d, mida leidub plekkpurkide ja imikute toitepudelite plastvooderduses.

Praegu tegeleb doktor Anders Juuli töörühm uurimuses osalenud tüdrukute vere- ja uriiniproovide analüüsimisega, püüdes leida otsest seost nende varajase suguküpsuse ja organismis leiduva bisfenool A koguse vahel.

Veel üks puberteediea algust mõjutav tegur võib olla toitumine. Tänapäeva lapsed söövad eelmistest põlvkondadest rohkem ja kasvavad kerekamaks - ning paljudel juhtudel rasvuvad ning muutuvad ülekaaluliseks.

Murdeea alguse varanemine on olnud ühtlane. 19. sajandil saabus see tüdrukutel 15. ja poistel 17. eluaastal.

1960. aastatel tunnistati normaalse murdeea alguse standardpiiriks europiidsetel tüdrukutel 12 eluaastat, mil neil algab kuupuhastus, ja umbes 14 eluaastat poistel, kellel siis murdub hääl ja algab ülikiire kasv.