Üldiselt toituvad sääsed taimede magusast, suhkruid sisaldavast mahlast. Kui aga emastel on aeg muneda, vajavad nad toitaineterikast toitu, milleks on veri, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Sääsk imeb verd väikestest, nn pärisnahas asuvatest  veresoontest. Nendeni jõudmiseks peab sääsk kõigepealt läbima marrasnaha.

Selleks otstarbeks on tal hästi arenenud iminokk. See koosneb välisest tupest, mis ümbritseb nelja äärmiselt teravat kitiinist pisteharjast. Kokkupanduna moodustavad harjased õõnsa kanüülisarnase toru.

Jõu pisteharjaste naha sisse torkamiseks saab sääsk oma pead allapoole surudes ja sellega väristades. Kui iminokk läbib marrasnaha, registreerivad selle otsas olevad retseptorid, kas seal on väike veresoon, millest verd imeda. Enne imemise alustamist eritab sääsk vere hüübimist takistavaid aineid sisaldavat sülge.

Vere imemine veresoonest toimub sääse peas ja neelus asuvate lihaspumpade abil. Need tekitavad iminokas alarõhu, mis paneb vere mööda iminokka üles sääse seedesüsteemi liikuma.

Pärast vere imemist tõmbab sääsk iminoka jälle välja ja lendab paika, kus ta saab rahus oma kõhutäit seedida. Enamasti käivitab munade arengu üksainus kõhutäis verd.

Munade arv sõltub imetud vere kogusest, kuid tavaliselt muneb emassääsk 50 kuni 200 muna.

Foto: Imeline Teadus

Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!