Füüsiku Andrei Golutvini sõnul toimub LHC-s praegu ligi 10 000 osakeste põrget sekundis. Teadlaste sõnul tähistab see sündmus LHC saamist maailma võimsamaks osakestepõrgutiks, vahendab
BBC uudist.

Viimaste kuude jooksul on LHC teadlased  järk-järgult suurendanud prootonkiirte energiat ning intensiivsust. Sel nädalavahetusel põrgatati kokku kaks kolmest prootoni osakeste “kimbust” koosnevat kiirt. Esmakordselt olid need kiired nominaalintensiivsusega — intensiivsusega, millel LHC töötama loodi. See tähendab, et iga “kimp” koosnes sajast miljardist prootonist.

Enne kimpude intensiivsuse suurendamist pidid aga teadlased tegema kindlaks, et nominaalintensiivsusel kiired jääksid stabiilseteks. Et mitte riskida, on siiani töötatud vaid madalatel energiatel.

Praegu töötab LHC siiski kõigest poole võimsusega, ent teadlased loodavad jõuda masina 7 teraelektronvoldi(TeV) suuruse tippenergiani kiire kohta 2013. aastal.

Lõppeesmärgiks on jõuda ka kiirteni, mis sisaldaksid 2808 “kimpu”. LHC teadlased loodavad selleni jõuda aga alles 2016. aastal.