Kahe aastakümne vältel kogutud andmete põhjal esineb lahutatud, lesestunud või mitte abiellunud inimestel 42 protsenti tõenäolisemalt südame-veresoonkonnahaigusi ning 16 protsenti tõenäolisemalt südame isheemiatõbi.

Lisaks selgus umbes kahe miljoni inimese uurimise põhjal, et mitte abielus olles tõuseb ka surmarisk. Laulatatud kaaslaseta inimeste puhul oli 42 protsenti tõenäolisem, et surma põhjuseks on südame isheemiatõbi ja 55 protsenti tõenäolisem, et surrakse insulti.

Tulemused olid üldjoontes samad, olenemata uuritavate soost, välja arvatud insuldi puhul, mille suhtes esines meestel rohkem soodumust.

"Meie uuringu tulemuste kohaselt tuleks inimese suhtestaatust arvesse võtta, kui tehakse südame-veresoonkonnahaiguste riskianalüüsi," ütlesid teadlased uurimuse tulemuste kohta.

Praeguse metoodika kohaselt on võimalik 80% haigustesse nakatanutest kindlaks teha riskianalüüsi tulemusel. Riskianalüüsi faktoriteks on praegu vanus, sugu, vererõhk, kolesteroolitase, suitsetamine ja diabeet. Teadlaste hinnangul tuleks sellesse nimekirja lisada ka inimeste suhtestaatus.

Kuna uuring põhines varasemate uurimuste andmete koondamisel, ei suutnud teadlased kindlaks teha, kas ja kuidas mõjutab haigestumist vabaabielus olemine või muud kooselu vormid. Teadlaste hinnangul ei ole tõenäoliselt aga asja juriidilisel klassifikatsioonil olulist tähtsust ning oluline on see, et tegemist oleks paarisuhtega.

Varasemad uuringud on näidanud, et paarisuhtes olamine vähendab ka dementsuse riski. Lisaks võimaldab koos elamine mõistlikumalt majandada.