Nn valgete elevantide hirm astus seekord mängu, sest kuigi kolm aastat tagasi oli rahvusvahelisel konkursil võitjaks osutunud Briti iraaklannast arhitekti Zaha Hadidi kavand, otsustas Jaapan siiski toonase otsuse kummutada ja nüüd palju odavama kavandi kasuks valida. Tüli käigus kaotas oma ameti ka haridus- ja spordiminister Hakubun Shimomura.

Välimuselt ulmelist kosmoselaeva meenutav Zaha Hadidi kavand olnuks olnud kõigi aegade kalleim spordirajatis maailmas ja selle hind ähvardas veelgi kasvada, praeguse seisuga 252 miljardi jeenini ehk 1,9 miljardi euroni.

Oluliselt odavam lahendus, mille pakkus välja jaapanlane Kuma, maksab 149 miljardit jeeni ehk 1,13 miljardit eurot. Kuma kavand matkib rohkem traditsioonilist jaapani templistiili, esitledes rohkem puitu ja puid. Staadion oleks 20 meetrit madalam kui Zaha Hadidi kavand, ehitab staadioni aga kohalik Taisei korporatsioon.

Staadioni ehitusega ei saa enam viivitada, sest valmis peaks see olema hiljemalt 2020. aasta alguseks. Ideaalis tahetakse sellel pidada ka juba 2019. aasta ragbi maailmameistrivõistlusi. Kui varasem kavand oleks mahutanud 80 000 pealtvaatajat, siis uus mahutab 68 000.

Kriitikud võrdlevad Kuma staadionit siiski ka pannkoogihunniku või hamburgeriga, aga eks ilu ongi iga vaataja silmades.