Robotkopterid on igatahes odavamad ja tõhusamad vahendid elektriliinides ilmnevate probleemide avastamiseks, kui tavalised, meeskonnaga lendavad helikopterid, ning esimesed proovilennud võetakse ette juba järgmisel nädalal, vahendab Helsingin Sanomat.

Rida energeetikafirmasid ongi Soomes selleks loonud ühise projekti Sähköntutkimuspooli, mis otsib tipptehnoloogilisi lahendusi elektriliinide rutiinseks kontrolliks ja ilmnenud katkestuste avastamiseks, et remondimehed juba kiiremini õigesse kohta jõuaksid. Sellega suudetaks ka tormide ja teiste ilmastikuhäirete järel elektrikatkestusi kiiremini likvideerida ja klientide elektrivarustust taastada. Eriti vajalikud on sellised kopterid talvel.

Seni on sellisteks töödeks renditud viit helikopterit, millel kulub vigade kaardistamiseks nädal, edaspidi on aga 50 robotkopteriga võimalik sama töö ära teha poole päevaga. Ka rahaline väljaminek kopterilendudele väheneks poole võrra.

Proovikopterid ehitas Sharper Shape Oy, paigaldades droonidele kaamerad ja lasersondi, mis moodustavad maastikust 3D-pildi, seejärel tuvastab aga arvuti juba piltide põhjal, kas mõni puu on langenud elektriliinidele või kohe langemas. Selline robotkopter maksab umbes 100 000 eurot.

Testilendudega loodetakse ühele poole saada novembri lõpuks, mil selgub, kas see projekt ka tegelikult end õigustab.