Tegelikult käib ka siin küll tige rebimine, sest üheaegselt on soolveepatareisid välja töötamas küll mitu tiimi.

  • Ühte veavad vastavalt Marylandi ülikoolis ja USA armee uurimislaboratooriumis töötavad Chunsheng Wang ja Kang Xu, mõlemad muide Puna-Hiinast pärit teadlased. 2015. aastal teatasid nad suurest läbimurdest selliste patareide väljatöötamisel.
  • Teisal lõi Carnegie Melloni ülikooli professor Jay F. Whitacre juba 2008. aastal erarahastusel firma Aquion Energy, asukohaga Pennsylvanias, mis samuti töötas välja soolveepatareisid. Just Whitaker teenis sellise patarei väljatöötamise eest 2015. aastal Lemelson–MIT preemia, paraku 2017. aastal jõudis Aquion Energy korraks pankrotiski ära käia.

Mõlemad tiimid on näinud kõvasti vaeva, et uut tüüpi patareide mahutavust suurendada. Nüüd teatavad Chang ja Xu juba järgmisest läbimurdest, kui sellise patarei pinget on suurendatud esmalt 1,23 voldilt kolmele voldile, siis saavutatav on ka neli volti.

Nipp oli alguses leida sobiv soola ja vee suhe elektrolüüdile, mis on lõpuks kuus-ühele, nüüd on leitud ka sobiv geelpolümeer, mis kataks anoodi ja hoiaks vett selle pinnalt eemale.

Soolveepatareid ei kuumene üle ega sütti, nad ei sisalda ka toksilisi aineid, mis on selge eelis praegu enim kasutatavate patareide ees, kuigi esialgu tuleb veel teha tükk tööd, et uut tüüpi patareide eluiga pikendada.