See on tõendusmaterjal selle kohta, et šokolaadi tarbiti seniarvatust 1000 aastat varem, teatas BBC. Kakaojääke leiti keraamilistest pottidest Belize`i põhjaosast Colhast. Võimalik, et šokolaadi valati ühest nõust teise, et tekitada vahtu, mida maiad ja asteegid pidasid šokolaadi kõige ihaldusväärsemaks kihiks.

Enamus keraamilisi nõusid leiti eliidi hulka kuuluvate inimeste matusepaikadest ning need pärinevad perioodist 900 aastat e.m.a. kuni 250 aastat m.a.j.

14 kannu saadeti uurimiseks Hershey Foodsi Pennsylvanias. Jeffrey Hurst kasutas tillukeste 0,5-grammiste näidiste analüüsimiseks kaasaegset tehnoloogiat ning leidis kolmest kannust kakaojälgi.

Hurst ütles, et tuntud šokolaadifirma ei kavatse kaasaegsete maiade šokolaadiretsepte uurida ning et tollane šokolaad oli tänapäevasest hoopis erinev — kakao ja vee segu, millele oli lisatud veidi vürtsi.

Tõendusmaterjalid näitavad, et šokolaadi ei kasutatud suupistena ega magusainena, vaid tarbiti kõigil toidukordadel ning segati näiteks vee, maisi, tšilli ja meega.