Gates sõnas, et üldiselt oleme me ülemaailmses plaanis tublid, kui jutt on laste vaesusest välja aitamisest ja ka erinevate haiguste elimineerimisest, ent on ka üks valdkond, milles ülemaailmset progressi ei toimu – see on valmisolek pandeemiaks. Ning tõenäosus, et suure osa planeedist võib haarata mingi raske taud, on aina tõusmas.

Laboris on haigusi aina lihtsam luua

Uued patogeenid on pidevas arengus ning ka erinevatel grupeeringutel on üha lihtsam laboris selliseid haigusi luua, mis kiirelt üle planeedi levida suudaksid. Business Insider vahendab Gatesi sõnu, kes ütles, et põhimõtteliselt võib mõni organisatsioon luua näiteks varasemast palju tapvama versiooni rõugetest. Tänapäevases maailmas, kus inimesed liiguvad märksa kiiremini kui varem, on ka haiguste levik palju hoogsam.

Bill Gates.
Pandeemiahoiatuses ei ole iseenesest midagi uut ning neid kõlab iga natukese aja tagant - alles eelmisel kuul hoiatas meid "Haigus X-i" eest maailma terviseorganisatsioon ehk WHO. Ka Bill Gates ise on varem inimkonda pandeemia eest hoiatanud.

Reedesel üritusel esitles Microsofti looja aga lisaks jutule ka haiguste modelleerimise instituudi loodud simulatsiooni (artikli päises), millest näeb, et uus gripp, mis sarnaneks sada aastat tagasi 50 miljonit inimest tapnud Hispaania gripiga, viiks tänapäeval kuue kuuga hauda 30 miljonit inimest. Mis veel olulisem – gripp on ainult näide. Tõenäoliselt oleks meid üllatav pandeemia midagi sootuks uut; viirus, millega kohtumegi esmakordselt siis, kui see levima hakkab.

Olukord on mõneti parem kui varem

Gates ütles, et kui mõne riigi valitsusele öelda, et konstrueeritakse relvi, mis võivad tappa kuni 30 miljonit inimest, teeks see liidrid väga ärevaks ja sunniks neid kiiresti valmistuma. Ent bioloogiliste ohtude puhul sellist valmistumist näha pole.

Samas nentis Microsofti looja, et me oleme praegu siiski paremas olukorras kui varasemate pandeemiate puhul. Viirusevastased ravimid võivad paljudel puhkudel midagigi ära teha, et ellujääjate protsent oleks kõrgem, antibiootikumid aga on abiks tüsistuste ravil. Samuti oleme lähedal universaalse gripivaktsiini loomisele – Gates ütles, et tema ja ta abikaasa fond plaanib annetada 12 miljonit dollarit selle arendamisse. Ka diagnoosikiirus on paranemas: ajakiri Science teatas eelmisel nädalal uuest haiguste diagnoosimise ja tuvastamise viisist, mille puhul kasutatakse geenikirjutustehnikat CRISPR.