Sellepärast ongi ettevõtte General Electric uurimis- ja arendusosakond GE Global Research ette võtnud ohtlike ainete tuvastamise uue meetodi väljatöötamise. Uus lahendus — ainult teatud lõhkeainete või oksüdantide tuvastamisel aktiveeruv raadiosageduspõhine automaattuvastuskiip ehk RFID-andur (Radio-frequency identification, e k raadiosageduse tuvastamine)— ei lähe maksma rohkem kui mõned sendid, seda on võimalik paigaldada, kuhu iganes ning seda ei pea juhtima inimene.

Sisuliselt tähendab see senirakendatud hiiglaslike lõhkeaineskannerite väljavahetamist mõnesentimeetrise läbimõõduga seadmete vastu, vahendas Wired.

Koostöös USA ametkondadevahelise terrorismivastase tehnilise toe arendamise operatiivrühmaga TSWG (ingl Technical Support Working Group) välja töötatud RFID-kiip võiks drastiliselt kahandada ohtlike materjalide väljapeilimise kulutusi näiteks kaubasadamates ja lennujaamades.

RFID-seadmeid, mis kasutavad elektromagnetvälju andmete edastamiseks, võib nüüdisajal kohata mitmel pool kaugloetavatest sõidupiletitest ja pääslakaartidest kinnipeetavate ja lemmikloomade asukohateabe seiramise süsteemideni.

General Electric pole avalikustanud, kuidas täpselt nende lahendus RFID-tehnoloogiat rakendab, kuid väidetavalt on nende uurijad välja töötanud „aistimisvõimelise materjali, mis reageerib lõhkeainetele ja oksüdantidele“. Kontserni juures töötav teadlane Radislav Potyrailo võrdles RFID-kiibipõhiseid detektoreid suitsu- või süsihappegaasi-anduritega.

RFID-kiipe saab muu hulgas paigaldada kaubakonteineritesse, postiga läkitatavate pakkide külge, lennujaamadesse ja valitsushoonetesse. Töörühm usub, et kiibid võivad ka pärast mitme kuu pikkust ooterežiimis viibimist edukalt aktiveeruda, vajamata toidet või taaslaadimist.

Põhimõtteliselt võib kiibi kleepida, kuhu iganes ning see ei aktiveeru muidu kui sihtkemikaali tuvastamise peale. RFID-kiipide loetavusraadius sõltub lugemisseadme antenni võimsusest ja ulatub paarist sentimeetrist kolme-nelja meetrini. See vahemaa võib tunduda liiga napp, kuid kuna General Electricu hinnangul hakkab üks kiip maksma vaid paar senti, on neid võimalik väga arvukalt ja odavalt paigaldada sisuliselt kõikjale.

Hetkel keskendub General Electric lõhkeainetele ja oksüdantidele (mida rakendatakse tihtilugu kodusel teel valmistatud „improviseeritud“ lõhkekehades), kuid töörühma liikmed on veendunud, et suudavad välja töötada samasugused kiibid ka bioloogiliste materjalide, nt eoste või bakterite tuvastamiseks.

Uut tüüpi tuvastusseadmed võivad turule tulla juba paari järgmise aasta jooksul.