Austria füüsik Erwin Schrödinger lootis enam kui 80 aasta eest ellu (ja surma) kutsutud kassiga näitlikustada ühte kvantmehaanika põhitõdedest. Mikroskoopilised osakesed nagu footonid, aatomid ja molekulid eksisteerivad enne mõõtmist kõigis võimalikes olekutes. Juhul, kui panna suletud karpi kass koos radioaktiivse aatomi lagunemisel tsüaniidi vallandava mürgiampulli ja uraani aatomiga, võibki olla kass karbist väljaspool asuva vaatleja jaoks korraga nii elus kui ka surnud. Olgugi, et tegu on teineteist välistavate olekutega. Teisisõnu on kass superpositsioonis.

''Pärismaailmas me muidugi kasse karpi ei pane ja sellest ei tõuseks ka erilist praktilist kasu. Selle asemel kasutame näiteks valgusosakesi – footoneid, mida võibolla korraga ka kümneid. Meie eksperimendis 80 ehk läheneme makrotasandile,'' selgitas Chen Wang, Yale'i ülikooli füüsik ja uue uurimuse juhtivautor ERR Novaatorile.

Ajakirjas Science kirjeldatavas katses kasutas Wang koos Robert Schoelkopfiga täpsemalt üliväikestes õõnsustes võnkuvaid mikrolaineid.
Loe edasi siit