Texase tehnikaülikooli teadur Sankar Chatterjee uuris koos töörühmaga lähemalt massiivset Šiva nõgu, veealust lohku Indiast ida pool, kust praegu ammutatakse agaralt naftat ja gaasi. Mõned keeruka ehitusega kraatrid on osutunud planeedi ühtedeks tootlikumateks süsivesinikumaardlateks, vahendab ScienceDaily.

"Kui meil on õigus, on see seniavastatutest kraatritest kõige suurem meie planeedil," kinnitab Chatterjee. "Sellise suurusega - võimalik, et kuni 40-kilomeetrise läbimõõduga - boliid konstrueerib ise oma tektoonika."

Võrdluseks: Yucatani poolsaart tabanud objekti, mida seni on üldiselt peetud dinosauruste hävitajaks, läbimõõt polnud suurem kui 8-10 kilomeetrit.

Taolist kataklüsmi on raske ette kujutada. Kui töörühmal aga õigus on, aurustas Šiva kraatri tekitanud objekt kokkupõrkepaigas Maa koore. Auku sai seejärel täita ainult ülikuum vahevöö-aine. Võimalik, et see löök käivitas ka suurt osa Lääne-Indiast katnud vulkaanilise tegevuse Dekkani platool. Enamgi veel: rünnak taevast murdis Seišellide saarestiku India tektoonilise plaadi küljest lahti ja saatis Aafrika suunas triivima.

Geoloogilised asitõendid on muljetavaldavad. Šiva kraatri väilime serv moodustab umbes 500-kilomeetrise läbimõõduga konarliku, murrangulise ringi, mille keskmes paiknev tipp, nn Bombay kõrgustik kerkib ookeani põhjast peaaegu viie kilomeetri kõrgusele. Suurem osa kraatrist paikneb India mandrilaval vee all. Üksikuid piirkondi, kus see rannikule küündib, iseloomustavad kõrged kaljud, aktiivsed maakoorelõhed ja kuumaveeallikad. Kataklüsm paistab olevat India lääneranniku 50 kilomeetri paksuse graniidikihi õhemaks freesinud või hävitanud.

Töörühm loodab tänavu hiljem Indias uurida oletatava kraatri keskmest välja puuritud kivimeid ning leida muid juhtlõngu, mis tõestaksid, et kummalise nõo ongi moodustanud hiiglaslik objekt taevast.

"Kivid kraatri põhjast annavad reetliku vihje kosmilise kataklüsmi kohta ka siis, kui kokkupõrge kohalikud kivimid purustas ja üles sulatas. Tahame näha, kas seal leidub bretšakivimeid, löökmoondunud kvartsi ja anomaaliaid iriidiumi tasemes," ütleb Chatterjee. Asteroidid on iriidiumirikkad ning taolisi anomaaliaid peetakse märgiks meteoriitide mahakukkumisest.

Teadustööd esitletakse Ameerika geoloogide liidu sel kuul toimuval iga-aastasel koosolekul Oregoni osariigis Portlandis.