Titan on Saturni suurim kuu, samuti on selle atmosfäär üks tihedamaid terves Päikesesüsteemis. Saturni ja selle kuudesüsteemi uuriv Cassini satelliit on sellegipoolest suutnud oma käsutuses oleva aparatuuriga selle pinnale rohkem kui ühe pilgu heita, kirjutab ERR Teadus.

Vaatlused on kinnitanud, et Titani pinnal leiduvad vedelast metaanist ja etaanist koosnevad järved. Asjaolu on pannud astronoome mõtisklema, kust need stabiilselt täiendust saavad - ühe hüpoteesi kohaselt leidub sügaval kuu pinna all ookean, kus suur osa gaasist lahustunud on. Kuu sisemusse kiikamine on aga keerulisem.

Maal kasutavad seismoloogid selleks seismilisi laineid, ent Titanil on selliste vaatluste tegemine võimatu. Selle asemel tuleb jälgida, kuidas Saturni gravitatsiooniväli armutult kuud regulaarselt pigistab ning moonutab. Nagu paljud teised Päikesesüsteemi kuud, on selle tiirlemis- ja pöörlemisperiood võrdsed – seega on kogu aeg pööratud Saturni poole selle üks ja sama külg. Sama külg kogeb ka pidevalt tugevamaid loodelisi jõude.