Tuleb välja, et vähemalt amatöörsportlaste seas on populaarsem kasutada aineid, mis parandavad meeltetegevust, kui neid, mis aitaks "kiirendada keha," vahendab BBC ajakirjas PLOS ONE ilmunud tulemusi.

Antud juhul ei ilmnenud see siiski dopingukontrollis, kuhu amatöörsportlased satuvad väga pisteliselt, vaid teaduslikus küsitluses, millele vastas anonüümselt ligemale 3000 triatleeti. Täpsemini, küsiti, kas ja mida on nad kasutanud viimase 12 kuu jooksul. Mõistagi, mehed kasutasid aineid rohkem kui naised.

Küsitluses selgitati detailselt:

  • Füüsiline doping: Kas sa oled kasutanud aineid, mida saab välja kirjutada vaid arst, on vabamüügis, või mida on võimalik osta mustalt turult (näiteks anaboolseid steroide, erütropoietiini, stimulante, kasvuhormoone), et parandada oma füüsilist vormi viimase 12 kuu jooksul?
  • Teadvusdoping: Kas sa oled kasutanud aineid, mida saab välja kirjutada vaid arst, on vabamüügis, või mida on võimalik osta mustalt turult (nagu kofeiinitablette, stimulante, kokaiini, metüülfenidaati, modafiniili, beetablokeerijaid), et parandada oma vaimset vormi viimase 12 kuu jooksul?

15,1 protsenti tunnistas, et on kasutanud näiteks tähelepanuvõimet tugevdavaid retseptiravimeid,  või ravimeid, mis parandavad kontsentratsiooni, mälu ja tunnetust. Jutt on näiteks amfetamiinidest aga ka ravimitest nagu modafiniil või metüülfenidaat. Nn targad ravimid, mis parandavad inimese mentaalseid võimeid, on läinud moodi, sest paljud neist ei kuulu ka keelatud ainete hulka. Mitme sellise ravimi läbimüük on kuue aastaga 50 protsenti tõusnud.

WADA profispordi andmetega võrreldes tundusid küsitluse tulemused realistlikud, näiteks profiliigade pesapallurite seas on kaheksa protsenti sportlastest lasknud endale panna hüperaktiivse tähelepanupuude (ADHD) diagnoosi, mida muidu teatakse pigem laste seas levinud "hüpiklusena." Selle raviks kasutatakse just nn ajudopingut.

Samas, eriti amatöörsportlaste maailmas, on raske teha selget vahet, mis on doping ja mis ei ole.  

Küsimus, kui ausalt kõik 3000 amatöörsportlast ankeedile vastasid, jääb samuti vastuseta. Dopinguproove neilt ei võetud.