Sääsevastane laser leiutati juba 1980. aastail astrofüüsiku Lowell Woodi poolt, kuid idee ei leidnud laialdast kasutamist. Nüüd on üks Microsofti endistest juhtidest Nathan Myhrvold idee juurde tagasi pöördunud, sest arengumaade probleemide leevendamiseks lahendusi otsiv Microsofti endine juht Bill Gates palus tal uurida võimalikke alternatiivseid mooduseid malaariaga võitlemiseks, vahendab
Wall Street Journali uudist.

Astrofüüsik Jordin Kare, Myhrvold ja teised eksperdid on nüüd valmis saanud väikse laseri, mis suudab lendavad sääsed üles leida ning need laserkiirega ükshaaval tappa. Seadme arendajad usuvad, et nii on võimalik luua näiteks maja või küla ümber barjäär, mida malaariat levitavad sääsed ületada ei suudaks.

Teadlased üritavad luua laserkiirt, mis tapaks küll sääski, kuid oleks ohutu teistele putukatele ning kindlasti inimesele. Süsteem suudab tiivalöökide sageduse järgi vahet teha isegi isastel ja emastel sääskedel. See on oluline, sest malaariat levitavad vaid emased sääsed.

Sääsevastane laser on kõigest üks uuenduslik viis nende tüütute ja paljudes maailma piirkondades ka väga ohtlike putukate tõrjumiseks. Välja on pakutud ka seadmeid, mis häirivad sääskede nägemis-, lõhna-, maitse- ja soojustaju.

Sääskede hävitamiseks saaks kasutada mürgitatud verd, nende nakatamist geneetiliselt muundatud bakteritega või malaariat mitte edasikandvate sääskede loomist, kes looduslikud sääsed ökosüsteemist välja tõrjuks.

Malaaria tõttu sureb igal aastal maailmas umbes miljon inimest.