See on esimene kord, mil teadlased on leidnud suhte inimese keha mõõtmete ja puukidele meeldivuse vahel, vahendab uurimuse tulemusi The Daily Telegraph.

Teadlaste väitel võib asjaolu, et sääsed ründavad esimesena pikki mehi, põhjendada seigaga, et suurem osa sääski lendab maast umbes kahe meetri kõrgusel. Suurt kasvu naistest eritub aga rohkem soojuskiirgust, niiskust ja sääski ligi meelitavaid kemikaale.

Aberdeeni ülikooli ja Hertfordshire’s tegutseva Rothamstedi uurimisinstituudi teadlased viisid enam kui 300 katsealusega uurimuse läbi Šotimaal. Üks uurijaist, Jenny Mordue, ütleb, et pikad mehed saavad hammustada väikest kasvu meestest märkimisväärselt tihemini.

“Suurus loeb. Usutavasti on see seotud sääskede bioloogiaga, kuna sääskedele meeldib lendamisest puhata eelkõige puutüvedel,” selgitab ta. “Samuti eelistavad nad lennata umbes kahe meetri kõrgusel, mistõttu on pikad mehed meie arvates lihtsalt esimesed peremeesorganismid, kelle otsa nad satuvad.”

Mordue osutab ka, et suuremat kasvu naistest irdub rohkem “lenduvaid aineid” (kemikaale, millest moodustub inimese ihulõhn) kui väiksemakasvulistest, ning see meelitabki sääsed neile peale.

“Sääsed leiavad meid meie nahapinnalt lenduvate ainete, nagu ka hingeõhu — meie süsinikdioksiidi-emissioonide — järgi. Ning me arvame, et suurus loeb siin selles tähenduses, et neid aineid on ehk lihtsalt rohkem. Siinkohal ei räägi me tõeliselt kogukatest naisterahvastest, vaid naistest, kelle kehamassi indeks oli uuritud valimi lõikes üle keskmise. Nad eritavad rohkem süsinikdioksiidi ja lenduvaid aineid, millest koosnevad meie lõhnad.”

Mordue lisab, et uurimusest võib olla kasu uue sääsetõrjevahendi väljatöötamisel. Uurimuse avaldab järgmisel aastal ajakiri British Medical Council’s Public Health Journal.