1972. aastal ennustas mõttekoda Rooma Klubi oma raamatus
(„Kasvu piirid”), et eksponentsiaalne majanduskasv viib lõpuks majandusliku ja keskkondliku kollapsini, vahendab NewScientist.

Autorid lähtusid oma prognoosi tehes kasvavast elanikkonnast, keskkonnareostusest, tööstustoodangust, loodusvarade tarbimisest ja toiduainete tootmisest.

Enamik majandusteadlasi pidas raamatut vahetult pärast selle ilmumist süüdimatuks jamaks ning riigijuhidki on selle soovitusi ignoreerinud. Nüüd, kolm aastakümmet hiljem tunnistavad paljud, et kui majandus tahab olla jätkusuutlik, siis vajab ta muutusi.

Graham Turner, teadus- ja tööstusuuringute organisatsioonist CSIRO osutab, et tööstuse, toiduainete tootmise ja keskkonnareostusega on läinud nii, nagu raamat ennustas.

Raamat väidab, et kui maailm jätkab senisel kursil, siis järk-järguline ressursside vähenemine viib hinnad nii lakke, et sellele järgneb tööstuse allakäik ja umbes 2020. aasta paiku kukub maailma majandus kokku.

Marylandi ülikooli teadlase Herman Daly sõnul tuleks krahhi ennetamiseks peatada rahvastiku kasv, lõpetada ressursside raiskamine ja vähendada keskkonnareostust. See aga tähendab, et riikidele tuleb anda rohkem võimu majandusprotsesside üle otsustamiseks.