RMK soovitused, mida enne seenele minekut tasub arvesse võtta
Enne metsaminekut tasub üle vaadata ka RMK koduleht, kus ülevaade erinevatest marjadest ja seentest, väike säilitamise ja retseptiabi ning mis kõige põnevam: ülevaade kohtadest, kust võib erinevaid metsaande leida.
„Seeni on palju,“ kinnitab RMK Aegviidu looduskeskuse juht Tiina Paltser, kes ise mitu seenetretti teinud. Paltseri sõnul on loodus tavapärasest paar nädalat eespool ning leida võib juba ka muidu septembrile omaseid seeni: kõiksugu riisikaid, puravikke ja lehterkukeseeni. Ammugi on näha pilvikuid.
„Hästi palju on kitsemampleid ja tuleb järjest juurde, ka sirmikuid on leitud,“ osutab Tiina. „Aga hästi palju on ka kärbseseeni. Ma pole kunagi niipalju valgeid kärbseseeni näinud, kui seekord nägin.“
Sama seenerohked kui metsad siinpool Emajõge, on nad seda ka teisel pool. RMK Kagu-Eesti piirkonna külastusjuht Tiia Ilmet loetleb, mida metsast korjata on õnnestunud: pilvikud, kitsemamplid, sirmikud, ka üksikuid kuuseriisikaid, mida on see-eest ohtralt Kesk-Eesti metsades. „Aga kukeseeni on meil südamest!“ kinnitab ta. „Ja ühest kohast korjasin korraga 40 sirmikut.“
Maitsvad, kuid tekitavad pelgu
Needsamad sirmikud ja kitsemamplid on seened, mida igaüks oma korvi tõsta ei söandagi. Eks seenelisi hirmutab nn „seelik“ ehk rõngas ümber seenejala, mis paneb mõtlema ega äkki ole tegemist mürgise kärbseseenega. Ettevaatlikkus seente puhul on muidugi alati omal kohal, sest ega`s asjata öelda, et söö ainult seda seent, mida kindlasti tunned. Ja kui ei tunne, on kaval mõne hea seenetundjaga konsulteerida või hoida seeneraamatut käepärast.
RMK Ristna looduskeskuse juht Liis Soonik tõdeb, et tõesti kiputakse vahel kitsemamplitest, sirmikutest ja ka šampinjonidest kärbseseene kartuses mööda kõndima, kuid tähele tasub panna, et mürgistest kärbseseentest eraldab neid tupe puudumine seenejalal.
Suurel sirmikul on kübar näiteks hallpruunide turris soomustega, safransirmik aga värvub vigastamisel punakaks. Mõlemad on väärt söögiseened, millest munas ja jahus paneeritult ning pannil praetult valmivad oivalised šnitslid. Liis Soonik tavatseb sirmikuid ka kuivatada – kas pliidi kohal või ka näiteks saunalaval. „Pudistan kuivanud seened peeneks, seda pulbrit on hea lisada kastmesse, omletti,“ kirjeldab ta.
Kitsemampli heaks määramistunnuseks on valkjas või lillakas härmatiskirme seene ookerkollasel kübaral. Ja ega ta värvilt ka just kärbseseene sarnane ole. Kitsemampel sobib soustiks, seenepiruka peale, mõnele maitseb ta aga hoopis marineeritult.
„Üks vahva seen, mida ka eriti ei korjata, on murumunad,“ viitab Liis. Söögiks on murumunad kõlblikud siis, kui nad on seest veel üleni valged – selle kontrollimiseks on tark suuremad munad pooleks lõigata. Liisi sõnul on murumunad hästi maitsvad võis praetuna, soola, pipart peale; kes soovib, lisab sibulat ka juurde. „Tõesti on hea!“ kinnitab ta.
Vahel tekitavad kimbatust – kas kupatada või mitte – pilvikud, sest osa neist ei sünni otse pannile panna. Selle kindlaks tegemiseks pärineb hea nõks paljude seeneraamatute autorilt Vello Liivilt, õpetab Liis. Nimelt tasub toorest pilvikut natuke servast näkitseda. Kui maitse on kibe, tuleb pilvikut eelnevalt kupatada, kui mitte, siis sünnib pilvikut ka värskena tarvitada.
Õppimaks meie metsade seeni tundma korraldavad RMK mitmed looduskeskused septembrikuus seenepäevi – sündmuste kalendril tasub silma peal hoida.
Seeneroog otse metsas
Mõnus seeneroog, mida saab otse metsas valmistada, sünnib kukeseentest või kuuseriisikatest ja sulatatud juustust (näiteks Merevaigust). Selle valmistamiseks võta ühes noa ja korviga metsa kaasa ka paras tükk fooliumi ning mõned topsid sulatatud juustu. Otsi pärast seenelkäiku üles RMK lõkkekoht, paki pisemad kukeseened või kuuseriisikad koos ohtra koguse Merevaiguga (paha ei tee ka lisada natuke soola) fooliumisse ja aseta sütele küpsema. Merevaik sulab mõnusaks soustiks seente ümber ning kui leiba ka kõrvale haugata, on tõhus eine kindlustatud.
Sarnast fooliumipakki sobib teha ka hakitud seentest, tomatitest, petersellist ja sibulast, lisada maitse järgi ka soola ja pipart.
Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!