Anderseni ja Segarani hinnangul toimub väärtpaberite takseerimine liiga üheülbaliselt. Agentuuride nagu Moody's ja Standard&Poor tegevus ei ole läbipaistev, nad kasutavad liiga kitsaid andmevooge ja toetuvad liiga vähestele hindamismudelitele, leiavad Andersen ja Segaran.

Veelgi hullem on meeste arvates asjaolu, et hinnatavad maksavad hindamise eest hindajatele, mis tekitab potentsiaalse surve näidata olukorda tegelikusest paremini.

Andersen ja Segaran lahendaks olukorra vabatahtlike rahandushuviliste armee. Partnerid on käivitanud projekti Freerisk.org, mis pakub nn crowdsourcingu (ülesannete lahendamise andmine suure hulga inimeste kätte) kaudu ettevõtete hindamisplatvormi nii investoritele, teadlastele kui ka tugitoolianalüütikutele.

Keskkond ammutab infot USA finantsjärelvalve andmetest (XBRL formaadis), millele igaüks saab lisada struktureerimata informatsiooni (n märkusi), mis tihti on maetud finantsdokumentide sügavustesse.

Seejärel saavad kasutaja andmed lasta läbi standardtsete algoritmide nagu Altman Z-Score analüüsi ja Piotorski meetodi, ja oma tulemused keskkonnas avaldada. Avatud programeerimisliidese abil saavad kasutajad luua ka isiklikke riskimääramismudeleid.

Freerisk.org asutajad loodavad, et nende algatus mitte ainult ei anna hinnangut ettevõtte tervisele, vaid näitab ettevõtte suhtes kätte ka võimalikud ohtu kujutavad turusuundumused (näiteks kinnisvarakriis, mis lasi põhja AIG).

"Probleem on liiga suur, et see jätta üksikute eraettevõtjate kätte," leiab Andersen. Freerisk.org võib hulga numbrifännide abiga anda majandusele nii vajalikud uued ja tõhusamad mõõdikud.

Vaata videot!