Möödunud aasta tähesadu prognoosinud astronoomid ütlevad, et tänavune vaatepilt on tagasihoidlikum, juhatades sisse paljud suuremad vaatemängud 2001. ja 2002. aastal.

Parimad kohad tähesaju vaatamiseks on Euroopa, Aafrika ja Põhja-Ameerika. Langevaid tähti on näha kesköö ja varaste hommikutundide 17. ja 18. novembri vahel.

Komeet Temple-Tuttle jätab iga 33 aasta tagant päikesesüsteemist läbi tuisates maha tolmusaba. Viimati oli komeet päikesesüsteemis 1988. aastal.

Enamusel aastatel on leoniidid tagasihoidlikud, aga kui meie planeet läheb otse läbi tiheda tolmuvoo, võib kukkuvate tähtede sagedus oluliselt kasvada.

“Me oleme väga kindlad, et 2001. ja 2002. aastal on oodata tähetorme,” ütles BBC-le David Asher Armaghi observatooriumist. Mõne hinnangu kohaselt võib tähesaju intensiivsus küündida järgmisel aastal 10.000 meteoorini tunnis.

Sellenädalane tähesadu tuleb märksa tagasihoidlikum — umbes 100 meteoori tunnis.

Kuust võib saada probleem. Viimases veerandfaasis on ta samas tähekujus — Lõvis — kust ilmuvad ka meteoorid. See tähendab seda, et valguskiired on kahvatumad ning neid on raskem näha.

Lõvi tähtkuju kerkib idahorisondile vahetult pärast keskööd. Tähtkuju leidmine on lihtne, kuna hääbuv Kuu on tema piiril. Meteoorid lähtuvad Lõvi tähtkujust ning neid võib näha üle taeva. Parim on vaadata tähesadu palja silmaga ning umbes 90 kraadi Lõvi tähtkujust.

Nasa Marshalli Kosmosekeskuse astronoomid saadavad taas üles sensoritega varustatud õhupalli tähesadu jälgima. Õhupall peaks tõusma 30.500 meetri kõrgusele.