Rottidega läbi viidud värske uuring leiab, et kümme päeva kestnud rasvarikka toidu söömine põhjustas lühimälu kaotust ja raskendas füüsilist tegevust. Ehkki sellised tulemused ei pruugi paljudele üllatusena tulla, kinnitavad uurijad, et see võib anda mõista, et rasvarikas dieet võib ka inimesed laisaks ja rumalaks teha, vahendab LiveScience.

"Läänemaailma dieedid on reeglina rasvaküllased ning seonduvad pikaajaliste komplikatsioonidega nagu ülekaalulisus, diabeet ja südamehaigused, kuid selliste toitumisharjumuste lühiajalistele tagajärgedele on seni suhteliselt vähe tähelepanu pööratud," ütleb uuringu kaasautor ning Cambridge'i ülikooli teadur Andrew Murray.

"Loodame, et meie uuringu tulemused aitavad inimestel tõsiselt mõelda rasva osakaalu vähendamisele oma igapäevases toidunormis eesmärgiga parendada viivitamatult üleüldist tervislikku seisundit, heaolu ja tähelepanuvõimet."

Närilisi peetakse sedasorti uuringutes headeks analoogideks inimesele, kuid veendumaks, et kirjeldatud mõjud ka meile laienevad, on siiski vaja teha katseid ka inimestega. Ning kuna rottide eluiga on inimeste omast palju lühem, võivad mõjud tervisele nende puhul avalduda märksa kiiremini.

Murray ja kolleegid uurisid rotte, keda hoiti lahjal dieedil (loomad said 7,5 protsenti kaloreist rasva kujul) ja selliseid, kes said rammusamat toitu (55 protsenti kaloreist rasva kujul). Rasvarikkal dieedil olnud rotid suutsid füüsiliseks tegevuseks nõutava energia tekitamiseks vajalikku hapnikku kasutada ära vähem, mis sundis nende südant töötama rohkem - ja samal ajal suurenema.

Pärast üheksa päeva kestnud rasvarikast dieeti võttis labürindi läbimine rottidel rohkem aega ja nad tegid selle juures rohkem vigu kui nende lahja sööma peal hoitud liigikaaslased.

Rasvaste rottide organismist leidsid uurijad tavalisest rohkem valku UCP3 (ingl uncoupling protein 3; eraldav valk nr 3), mis kahandas nende tõhusust hapniku ärakasutamisel, mida on vaja jooksmisel pruugitava energia tootmiseks.

"See pole midagi muud kui rasva üleküllusest tingitud pohmelus," ütleb Gerald Weissmann, uuringu tulemused avaldanud ajakirja FASEB Journal peatoimetaja. "Pikk nädalavahetus viinerisaiade, friikartulite ja pitsa seltsis võib olla kingitus meie maitseelunditele, kuid meie lihastele ja ajudele on see pigem karuteene."