Ohter puu- ja köögivilja söömine aitab organismi vähi vastu kaitsta “väga mõõdukal” määral, selgub hiljutisest uurimusest. Teadlased annavad mõista, et tervisemantra “viis portsu taimset toitu päevas” kehtib märkimisväärsel määral vaid alkoholi liigtarvitajate jaoks. Ka sellistel puhkudel võivad kasulikud mõjud piirduda kaitsega vaid vähi nende vormide vastu, mis on tingitud alkoholist ja tubakasuitsetamisest — st näiteks mao-, kõri- ja suuõõnevähi vastu, vahendab The Guardian.

Taolise tulemuseni jõuti uurimuse raames, mis hõlmas ligi 500 000 inimest kümnest Euroopa riigist ning sedastas muu hulgas, et ka üldise nõrga seose puu- ja juurviljade tarvitamise ja vähiennetuse vahel võib tegelikult omistada kõrvalistele teguritele.

Tarbitud puu- ja köögiviljade kogust võrreldi aastani 2000 üheksa aasta kohta kogutud vähiandmetega; teadustöö ilmus ajakirjas Journal of the National Cancer Institute.

Uurijad kohandasid tulemusi vastavalt muudele võimaliku mõjuga teguritele nagu suitsetamine, alkoholi tarvitamine, ülekaalulisus, liha ja töödeldud lihatoodete söömine, treening ning naiste puhul see, kas nad olid tarvitanud rasestumisvastaseid tablette või saanud hormoonasendusravi.

Tulemused näitasid, et täiendava 200 grammi puu- ja köögiviljade söömine päevas kahandas üldist vähiriski ainult 3%. Suurte juurviljakoguste manustamise ja kahanenud vähiriski seos kehtis ainult naiste puhul.

New Yorgis tegutseva Mount Sinai meditsiiniteaduste kooli Tischi vähiinstituudi teadlase Paolo Boffetta juhitud uurimus andis mõista, et ohtra puu- ja köögivilja söömise ning vähiriski kahanemise vaheline seos on nõrk.

Artikliga samas numbris ilmunud Harvardi rahvatervishoiuteaduskonna professori Walter Willetti toimetajaveerg sedastas, et püüded suurendada puu- ja köögiviljade osakaalu menüüs on kõigest hoolimata tervitatavad, sest üha kasvav hulk andmeid näitab, et need pakuvad kaitset südame-veresoonkonna haiguste vastu ning et väike kaitse vähi vastu on siiski võimalik.

Uurijad peaksid nüüd rohkem keskenduma konkreetsetele viljadele, kaasa arvatud tomatites leiduvale lükopeenile, mis mõnede uurimuste kohaselt aitab ennetada eesnäärmevähki, ning suitsetamise ja ülekaalulisuse kahandamisele.

Suurbritannia riiklik tervishoiuteenistus NHS teatab ettevaatlikult, et viie portsu puu- ja köögiviljade söömine päevas kahandab “vähi mõnede vormide” riski, ning pakub kaitset eelkõige maovähi, südamehaiguste, teise astme diabeedi, rabanduste ja ülekaalulisuse vastu.