Ettevõte Hoya Robot töötas välja kaugjuhitava seadme nimega Firefighters Assistance Robot, mis põlevasse hoonesse sisenedes edastab kuni 50 meetri kaugusel asuvatele tuletõrjujatele pilti, heli ning andmeid temperatuuri, suitsu ja gaaside kohta. See informatsioon võib põlevasse majja sisenevate tuletõrjujate ohutuse tagamiseks olla elulise tähtsusega, vahendab Novaator PhysOrgi uudist.

Väike kaherattaline robot saab tuletõrjevooliku abil vett pritsides liikuda ka läbi leekide ja selgitada välja lõksujäänud inimeste asukoha. Robot võimaldab välja selgitada ohutuima tee hädasolijateni ning koostada kiiresti päästeplaani.

Miniatuurset tanki meenutav seade kaalub vaid kaks kilo ja tema läbimõõt on 12,5 sentimeetrit. Robot suudab meetri läbida kolme sekundiga ja vastu pidada üle kahe meetri kõrguselt kukkumisele. Robot talub kuni 160-kraadist temperatuuri ja suudab põlevas hoones tegutseda kuni pool tundi.

Ka teine ettevõte, DRB Fatec, on välja töötanud sarnaste funktsioonidega roboti. Nende seade on suurem — 88 sentimeetri kõrgune ja 85 sentimeetri laiune. Suuremate tulekahjude jaoks mõeldud robot on ka vastupidavam ning suudab kuni 500-kraadise temperatuuri käes vastu pidada tunni või kauemgi.

Lõuna-Korea valitsuse toetatud väikeste robotite väljatöötamine võttis aega kaks aastat. Roboteid hakatakse selle aasta novembris katsetama Soulist lõunas asuvates Daegu tuletõrjekeskustes.

Vaata videot!