Ehkki esmapilgul tundub mõte ogar, leiab uurimuse autor, Philadelphias tegutseva Temple'i ülikooli füüsikaõppetooli juhataja dr Rongjia Tao, et ideel on teaduslikku jumet.

Strateegiliselt paigutatud 300 meetri kõrgused, kuni 160 kilomeetri pikkused müürid võiksid tema kalkulatsioonide kohaselt pärssida laastavate tormide vormumist nn „tuulispaskade alleel“ (ingl Tornado Alley, USA kõige tornaadoderikkam piirkond, mille kese hõlmab Texase põhjapiirkonda ning Oklahoma, Kansase ja Nebraska osariike), kahandades oluliselt nendest johtuvaid kahjustusi.

Apalatši mäestiku ja Kaljumägede vahel laiuval maatükil, nn tuulispaskade alleel leiab igal aastal aset massiliselt raevukaid ilmastikunähtuseid. Dr Tao osutusel ilmnes suurem osa 2013. aastal USA-s registreeritud 811 tuulispasast just tolles looduslikus koridoris. Põhjuseks on teadlase sõnul piirkonna paiknemine nn segunemistsoonis (ingl zone of mixing).

Pööristormide moodustumist suunab õhu selline ringliikumine atmosfääris, mille käigus põrkuvad põhja suunas liikuvad kuumad õhuvoolud ja põhjast saabuvad külma õhu vood. Põrkumise tulemuseks on pööris, mis sageli areneb täiemõõduliseks tuulispasaks ehk trombiks ehk tornaadoks.

Olukorras, kus nii külma kui ka kuuma õhu massid liiguvad kiirusega 50 kilomeetrit tunnis või veelgi kiiremini, on trombi tekkimise tõenäosus dr Tao tähelepanekute kohaselt väga suur, samas kui tuulte puhul, mis liiguvad aeglasemalt kui 25 kilomeetrit tunnis, on tornaado-oht peaaegu olematu.

Dr Tao pakutud lahendus — nonde õhuvoolude pidurdamine — on ajendatud ida-lääne suunalistest ahelikest, mis kaitsevad Hiina põhja- ja idapoolseid tasandikupiirkondi ränkade tuulispaskade eest. Ka nood Hiina alad paiknevad segunemistsoonis, kuid torme esineb seal märksa harvemini — 2013. aastal täheldati Hiinas vaid kolme tornaadot. Dr Tao veendumuse kohaselt johtub see tõsiasjast, et tuulte puhumine nii põhja kui ka lõuna suunas on takistatud.
Tornaadode sagedus USA-s.

Dr Tao arvates peaks olema võimalik nende ida-läänesuunaliste mäeahelike mõjusid matkides ennetada tuulepööriste vormumist „tuulispaskade alleel“. Tema hinnangul piisaks selleks ainuüksi kolmest kõrgest, 300 meetri kõrgusest ja 50 meetri paksusest müürist. Üks neist tuleks rajada tuulispaskade allee põhjapiirile Põhja-Dakotas, teine keskele Oklahomasse ja kolmas lõunasse, kas Texase või Louisiana osariiki.

Kui palju see kõik maksma võiks minna? Dr Tao osutusel kuluks iga tuulemüüri rajamisele 160 miljonit dollarit, mis tema sõnul on piirkonda regulaarselt laastavate tormide miljarditesse dollaritesse ulatuvate kahjustuste kõrval köömes.