Juba praegu, mil valmis on vaid jaama esimene osa, on rajatis aukartustäratavate mõõtmetega - päikeseenergiat kogutakse tervelt 500 000 peegli abiga.

Esimene osa kannab nime Noor 1 ("Valgus 1") ja selle lülitas läinud neljapäeval pidulikult sisse Maroko kuningas Mohammed VI isiklikult. 21. sajandile kohaselt kasutas monarh jaama käivitamiseks puutetundlikku ekraani.

Päris valmis saab elektrijaam 2018. aastaks, siis peaks selle pindala olema suurem riigi pealinna Rabati omast ning jaama lõppvõimsuseks 580 MW. Noor 1 võimsus on 160 MW. Maailma viis hetke võimsamat päikeseenergiajaama asuvad USA-s.

Võrreldes tavaliste päikesepaneelidega, kus valgusenergia otse elektrienergiaks muundatakse, on Maroko jaama tööpõhimõte teistsugune. Poole miljoni peegli asend muutub päeva vältel vastavalt päikese liikumisele, et soojust ja valgust maksimaalselt koondada.

Koondatud energiat kasutatakse õli kuumutamiseks peeglite all olevates torudes. Kui õli temperatuur on jõudnud neljasaja kraadi lähistele, kuumutatakse sellega omakorda vett. Veeaur paneb käima turbiini, mis omakorda ajab ringi generaatorit ja nii jaam elektrit toodabki.

Seni on Sahara kõrbe serval asuv Ouarzazate peamiselt olnud tuntud kui Maroko filmitööstuse üks keskusi, kus on üles võetud mitmeid stseene tuntud Hollywoodi linateoste tarvis ning filmitud ka „Troonide mängu“ episoode. Linna hüüdnimeks on seetõttu - nali naljaks - Ouallywood.

Allikad: guardian.co.uk