Teatmik “Lindude olukorrast USA-s 2004. aastal” annab masendava ülevaate. Teatmikust selgub, et oluliselt on langenud 70 protsendi rohumaalinnuliikide, 36 protsendi põõsastikulinnuliikide, 25 protsendi metsalinnuliikide ning 23 protsendi linnalinnuliikide arvukus.

Uurijad peavad nii järsku langust neil maastikutüüpidel ebanormaalseks. Ornitoloogide väitel pole siin tegu loodusliku tsüklilise tõusu ja langusega. Statistiliselt märkimisväärsete languste põhjuseks on teised tegurid, nagu põlisrohumaade kadumine, maaparandus, halb metsakorraldus, võõrliikide sissetung, saastumine ning vildakas põllumajanduspoliitika.

“Kui kanaarilind kaevanduses hoiatab kaevureid lähenevast ohust, nõnda hoiatab linnuliikide kadumine kõiki meid, et keskkond on sattunud riskiolukorda ning oht ähvardab ka inimtervist” selgitab BirdLife Internationali USA haru president John Flicker: “Lindude järel oleme järgmised kadujad meie ise, kuid ise oleme ohtliku olukorra tekitanud, ise peame selle ka lahendama.”

Flickeri kinnitusel on lindude hea käekäik väga oluline ka USA majandusele. Linnud hävitavad taimekahjureid ja umbrohtu, levitavad seemneid ning tolmeldavad lilli ja köögivilju. Seega ei tohiks majanduslikult mõtlevad inimesed linnuriigi seisundit kuidagi eirata.