Teaduskirjanduse põhjal võib Eesti laiuskraadil küll talvisel ajal D-vitamiini võtta, kuid sellega tuleks piiri pidada ja meeles pidada, et tegu pole imerohuga, kirjutab ERR Novaator.

"Suvel on Päike meie laiuskraadidel nii kõrgel, et tarviliku D-vitamiini saamiseks piisab veidikegi katmata naha korral 10–15 minutist õues viibimisest.

Talvekuudel tuleks võtta aga kuni 800 toimeühiku suurune lisadoos. Teine võimalus on sisuliselt igal õhtul rasvase kala söömine," märkis Clifford Rosen, Maine'i meditsiinikeskuse teadusinstituudi vanemteadur ERR Novaatorile antud intervjuus.

Suurem doos on õigustatud juba tekkinud vitamiinipuuduse korral. Alla 12 ng/mL jääv D-vitamiini sisaldus veres viib ekspertide hinnangul tõsiste terviseprobleemideni.

Muu hulgas on vitamiin oluline kaltsiumi ja fosfori imendumisel, mõjutab immuunsüsteemi tööd, närvikoe toimimist ja südamekoe talitlust. Kergemini tekib puudus rasedatel, imetavatel emadel ja imikutel.

Positiivsena on D-vitamiini üleannustamine raske ja sellest põhjustatud mürgistust tuleb ette harva. Päevas ei tohiks seda võtta siiski üle 4000 toimeühiku.