Värske uurimus annab mõista, et molekul nimega nikotinamiidi ribosiid, lühidalt NR, mis mõjutab kaudselt rakkude ainevahetust, võib tõhusalt ennetada ülekaalulisust ja diabeeti, soodustada lihaste tööd ja pakkuda ka muid tervisele äärmiselt kasulikke hüvesid.

Lausanne'i polütehnilise instituudi uurijate osutusel olid hiirte peal läbi viidud katsete tulemused muljetavaldavad.

"NR-il paistab olevat oluline roll ülekaalulisuse ennetamisel," kirjutasid teadlased töö kokkuvõttes.

"Kõrge rasvasisaldusega toitu saanud hiired, kelle menüüle lisati NR-i, võtsid kaalus juurde oluliselt — koguni 60 protsenti — vähem kui sama toitu saanud, kuid NR-ist ilma jäetud hiired," nentisid uurijad. "Lisaks ei ilmnenud ühelgi NR-lisandit saanud hiirel erinevalt lisandita jäetud hiirtest märke diabeedi kujunemisest."

Ajakirjas Cell Metabolism ilmunud uurimuse tulemused näitasid, et võrreldes vitamiine mitte saanud hiirtega kasvas kümne nädala jooksul NR-toidulisandit saanud hiirte vastupidavus ja paranes energiakulu.

Koos toiduga lisandit saanud hiired olid ka üldiselt paremas vormis, nagu näitas katsehiirtelt kogutud lihaskoe proovide analüüs.

Uurijad ei täheldanud NR-lisandit saanud hiirtel mingeid kõrvalnähte.
"Paistab küll nii, et rakud kasutavad nii palju NR-i kui neil tarvis on ning ülejäänu pannakse tallele, mitte ei muundata millekski tervistkahjustavaks," kinnitas uurimuse autor Carles Canto pressiteates.

Uurijad usuvad, et NR-molekulide manustamine soodustab mitokondrite — rakke energiaga varustavate "jõujaamade" — tööd.

Arvatavasti on mitokondritel oluline roll ka vananemisprotsessis ning teadlased oletavad, et mitokondreid NR-molekulidega mõjutades saaks pikendada eluiga ja tervislikku seisundit veel mitmeti parendada.

Samas tunnistasid teadlased, et antud molekul on äärmiselt tilluke ja seda on keeruline toota.

"Praegu ei suuda me isegi määrata selle kontsentratsiooni piimas," hoiatas dr Canto. "Seega ei oska me öelda, kui palju peaks piima jooma, et nikotinamiidi ribosiidi kasulikud mõjud märgataval määral avalduma hakkaksid."

Uurijad loodavad molekuli tervislikke toimeid tulevikus kliiniliste eksperimentide käigus ka inimeste peal katsetada.

Fotol on kujutatud Saksamaa piimakarjakasvatajate korraldatud pahameeleavaldust. Nimelt on Saksamaal piima kokkuostuhind 36 korda madalam õlle jaemüügihinnast.