Laagerdatud inimkuse ja puutuha seguga väetatud taimed andsid 4,2 korda rohkem saaki kui kuseta jäetud tomatid, selgus uuringust. Uriiniga väetatud tomateis oli rohkem beetakaroteeni kui kontrollrühma viljades, ja rohkem valke kui traditsiooniliste meetoditega väetatud taimedes, vahendab aimeuudisteportaal Popsci.com.

Kahekümnest vaprast degustaatorist koosnev žürii hindas sel moel kasvatatud tomatid maitseomadustelt sama kvaliteetseks kui tavalise väetise peal kosunud viljad.

Füüsiliselt terve inimese kuses leidub ohtralt kõikvõimalikke toitaineid nagu lämmastik, kaalium ja fosfaat, mida taimed normaalseks funktsioneerimiseks vajavad. Kuni piss pole kokku puutunud tahkete väljaheidetega, on see enamasti prii ka mikroorganismidest.

Kuopio ülikooli teadurid Surendra K. Pradhan, K. Holopainen ja Helvi Heinonen-Tanski kogusid inimuriini 2007. ja 2008. aasta talvel mitme eramajapidamise ökokäimlatest. Kust ladustati umbes kuus kuud +7,2 °C kraadi juures. Regulaarselt kontrolliti selle mikroobide- ja bakterisisaldust. Teadustöötajad segasid uriini kokku kodustest ahjudest kogutud puidutuhaga ning avastasid peagi, et taoline puder töötab sama hästi või isegi paremini kui tavaline keemiline väetis.

Degustatsioonifaasis tuli välja, et kusega väetatud tomatid maitsevad tava-väetisega väetatud viljadega võrreldes teistmoodi, aga hindajatel polnud selles küsimuses maitse-eelistusi. Ajakirjas Journal of Agriculture and Food Chemistry avaldatud uurimus väidab, et "degustaatorid hindasid kõiki tomatinäidised ühtmoodi heaks".

Sama meeskonnaga on varem katsetatud inimkuse kasvuväge kurkide ja kapsaste kallal. Mullu teatas üks Lõuna-Aafrika töörühm, et neil õnnestus edukalt uriiniga väetada maisi. Soome teadlased tunnistasid, et tegid proovi tomatitega sellepärast, et neid kasvatatakse kõikjal maailmas ning need kuuluvad vältimatult paljude populaarsete roogade koostisse.

Kust on väetisena kasutatud juba iidsetest aegadest, kuid tänapäeval pruugitakse seda suhteliselt harva: põhjusteks on inimeste vastikustunne kehaeritiste suhtes ning keemiliste ja mineraalväetiste kättesaadavus. Kuid talunike ja aiapidajate jaoks, kes soovivad toitu kasvatada võimalikult orgaaniliselt, võib lahenduseks olla just uriin.

Autorid kirjutavad, et uurimus "võib edendada positiivse suhtumise kujundamist uriini ja tuha kasutamisse väetisena, mis võimaldab korraga suuremat saaki ja vähendab vee reostuse määra".