Teadlased ülikoolist Penn State College of Medicine leidsid, et enne uinumist antud väike kogus tatraõiemett kergendas paremini köha ja tõi rahulikuma une kui dekstrometorfaan (DM), köha maha suruv aine, mida kasutatakse paljudes köhasiirupites, kirjutas Livescience, vahendab Novaator.

Mesi aitas vähendada öise köha tugevust, sagedust ning häirivust paremini kui DM või igasuguse ravi puudumine. Mesi aitas ka köhivatel lastel ning nende vanematel kergemini uinuda. DM polnud sümptomite leevendamisel oluliselt parem ravi puudumisest. Uurimuse põhiautor Ian Paul kirjeldab tulemusi täpsemalt ajakirja Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine detsembrinumbris.

Mett on paljudes kultuurides sajandeid peetud hingamisteede haiguste sümptomite ravijaks. Seda peetaks ohutuks ravimiks juba 12-kuustele lastele. Mee antioksüdantsed omadused on ammu tõestatud — see võib olla ka üks tema ravitoime põhjustest, selgitas Maailma terviseorganisatsioon.

Uurimuse käigus jälgiti 105 last vanuses kaks kuni kaheksateist aastat. Katse esimesel ööl ei saanud lapsed mingit ravi. Vanemad pidid vastama viiele küsimusele laste köha ja unekvaliteedi kohta. Teisel ööl said lapsed pool tundi enne voodisseminekut kas mett, kunstlikku mee-maitselist DM-i või mittemingisugust ravi. Järgmisel hommikul pidid vanemad vastama samale viiele küsimusele.

Tegemist oli pooleldi pimetestiga. Ümbrikusse peidetud ravimiannust välja jaganud meditsiinitöötajad ei teadnud, millisesse katsegruppi iga osalev perekond kuulus. Ka vanemad ega lapsed ei teadnud, kas neile anti mett või meemaitselist DM-ravimit. Tühja ümbriku saanud laste vanemad loomulikult mõistsid, mis gruppi nende lapsed kuulusid.

Üldiselt hindasid vanemad mett oluliselt paremaks köha leevendajaks ning uneraskuste vähendajaks. Vähestel juhtudel andsid vanemad teada ka kergetest kõrvalnähtudest mee tarbimisele, näiteks laste hüperaktiivsusest.

“Meie uurimus tõestab järjekordselt, et DM-i kasutamine lastel ei pruugi olla hea mõte, kuid lisaks pakume välja ka ohutu alternatiivi,” ütles Paul. „Muidugi on vaja läbi viia täiendavaid uuringuid, kuid loodame, et lastearstid vähemalt kaaluvad lastele ravi määramisel mett vähetõhusa, kalli ja võimalike kõrvalnähtudega DM-i asemel.”