Uurimus osutab ka, et mahe tass tõmmut oarüübet pole ainus eeldus. Lisada tuleb ka õige valgus, muusika, aroom ning hea seltskond, vahendab The Daily Mail.

Uurimuse viis läbi professor Charles Spence Oxfordi ülikooli eksperimentaalse psühholoogia teaduskonnast.

Kõige meeldivamate kohvihetkede määratlemiseks analüüsis Spence kombinatsioone heast maitsest (F) ideaalses keskkonnas (E), anumast, milles kohv serveeritakse (P), sellest, kelle seltsis te kohvi joote (C) ning kohvipausi pidamiseks valitud kellaajast (T).

Täiusliku kohvi valem osutus järgmiseks: M = 0,5 x F + (0,5 x E + 0,3 x P + 0,15 x C + 0,05 x T.

Spence avastas, et kell 11 hommikul on parim aeg kohvi joomiseks hästi valgustatud ruumis koos sõpradega, samal ajal kui taustal laulab Marianne Faithfull.

Spence'i valem avaldati värskes aruandes pealkirjaga "Muutuvad maitsed", mis rõhutab asjaolu, et teadlased mõistavad tänapäeval paremini kui kunagi varem väliste keskkonnatingimuste kaasmõju meie aju tõlgendusele maitsest ja naudingust, mida saame toidust ja joogist.

"Valem kirjeldab seda, kuidas konstrueerida ideaalset kohvihetke kodus või tööl. Oleme juba mõnda aega teadnud, et maitsmispungad mängivad maitse-elamuse juures kriitilist rolli. Nüüd aga oskame eriti täpselt määratleda kohvi või ükskõik mis muu toidu või joogi nautimiseks vajalikud sensoorsed tingimused," ütleb Spence.

Toidufuturoloog Kevin Gould kommenteerib: "Professor Spence'i uurimusaruanne tõestab, et toidu ja joogi nautimiseks on vaja kõiki meeli. Aroom on nauditavaima kohvipausi elutähtis osis."

Uurimuse tellis maitsekohvi bränd Starbucks VIATM Ready Brew.

TÄIUSLIKU KOHVIPAUSI RETSEPT

Kellaaeg: hommikul kell 11 on inimese maitsetundlikkus tipus.

Muusika: Puccinist Marianne Faithfullini. Täiuslikuks taustmuusikaks on Itaalia ooper või kähehäälne laul.

Valgus: kui viibitakse siseruumides, olgu need hästi valgustatud. Päikseline päev värskes õhus on hea valik.

Aroom: olgu tugev. Vähemalt 80 protsenti toidu või joogi maitsest saame nina, mitte keele kaudu.

Seltskond: ärge jooge üksinda. Sõpradega kohtumise ootus suurendab naudingut. Soe jook paneb aju ümbritsevaid inimesi paremas valguses nägema.