Tavaliselt muutub Päikese aktiivsus 11-aastase tsüklina. Möödunud aastal oodati, et rahulik periood lõpeb, kuid seda ei juhtunud - päikesetuule surve osutus 50 aasta madalaimaks, raadiokiirgus 55 aasta madalaimaks, aga Päikese aktiivsus tervikuna on nii väike esimest korda saja aasta jooksul, vahendavad ERR uudised BBC-d.

Londoni ülikooli kolledži professor Louise Hara ütleb, et toimuva põhjus ei ole selge ega ole ka teada, millal Päikese aktiivsus suurenema hakkab - osa teadlasi arvab, et see juhtub varsti, osa eeldab aga, et ees on veel üks miinimumperiood.

17. sajandi keskel kestis samasugune rahulik periood Päikesel, mida tuntakse Maunderi miinimumi nime all, 70 aastat ning sai "väikese jääaja" põhjuseks.

Southamptoni ülikooli professor Mike Lockwood märkas ühena esimestest, et Päikese aktiivsus on alates 1985. aastast pidevalt alanenud.

Lockwoodi arvates on Päikesel lisaks 11-aastasele tsüklile ka pikaajalisem, sajandeid vältav arengutsükkel ning uus Maunderi miinimum ei saabu varem kui saja aasta pärast. 

Keegi ei suuda praegu öelda, kuidas Päikese aktiivsus, mille näitajad muutuvad sajandite vältel, mõjutab elu Maal.