Järjekorras 15. Robotexi avab reedel kell 10.30 haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi. Kell 13 väisab sündmust president Toomas Hendrik Ilves, et pidada võistlejatele tervituskõne, teha võistlushallis lühike ringkäik ning puhuda juttu tänavuse Robotexi noorima võistlejaga, 3-aastase robotiehitaja Siim Sebastian Zimmeriga.

Robotex 2015 projektijuhi ja TTÜ mehaanikateaduskonna doktorandi Marti Araku sõnul on Tallinnas peetavast robotivõitlusest kujunemas robotiehitajate rahvusvaheline suursündmus, sest ligi kolmandik võistlejatest tuleb tänaseks piiri tagant. “Anname ka ise jõudumööda panuse maailma robootika arengusse, mõeldes välja täiesti ainulaadseid võistlusalasid nagu veeralli ja läkitades sumorobootika esindusala võitjad Jaapanisse MM-le,” rääkis Arak. “Järelkasvule mõeldes korraldame kolme päeva jooksul 24 erinevat robootikaalast töötuba alates lasteaialastele mõeldud robomutukate meisterdamisest kuni gümnasistidele sobiliku programmeerimise ja mobiiliäppide loomiseni.”

Kõige rohkem välisvõistlejaid tuleb Lätist (73), järgnevad Leedu (58), Venemaa (11) ja Poola (7). Robotiehitajaid on Robotexile tulemas ka Valgevenest, Kolumbiast, Alžeeriast, Soomest, Rootsist Kreekast, Indiast, Nigeeriast, Türgist ja Ukrainast. Kõige enam registreerus võistlejaid LEGO sumo võistlusele, kus astub võistlustulle 169 robotit. Järgnevad joonejärgimine 87, robotikross Folkrace 80 ja LEGO joonejärgimine 76 osalejaga.

Järjekorras 15. Robotex toimub sel aastal 4.-6. detsembril TTÜ Spordihoones ning kavas on ühtekokku 17 võistlusala. Tänavusel Robotexil on esimest korda kavas freestyle, linna läbimine, mikro sumo, joonejärgimine takistusega ja veeralli, neist kolm viimast üldse esmakordselt Eestis. Kolme võistluspäeva jooksul on samas avatud ka tehnoloogianäitus, kus näeb rohkem kui 100 uut kõrgtehnoloogilist seadet alates vastvalminud innovaatilistest prototüüpidest kuni toimivate robootikalahendusteni. Robotex ja tehnoloogianäitus on kõigile tasuta. Robotexi täpse ajakava leiab veebilehelt http://www.robotex.ee/_new/kalender